Közélet

2016.06.12. 16:33

Jelentősége lehet a napi pár száz forint plusznak is

Sajátos látvány az utak mentén: szárítják a begyűjtött csalánt a gyógynövényből élő romák. Van, aki előre tervez a gyógynövények begyűjtéséből származó bevétellel, mások a kenyérre valót teremtik elő belőle – a megkérdezettek szerint kereset kiegészítéseként járul hozzá a gyógynövény-szezon az anyagilag nehéz körülmények közt élők napjaihoz.

Gy. Zs.

– Kisebb jövedelem-kiegészítést, napi pár száz forintot jelent a helyieknek a gyógynövények begyűjtése – mondta Pozsonyi Erika, Pálmajor polgármestere. – Megélni ebből nem lehet, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást és a közmunkás fizetéseket egészíthetik ki a falu lakói. Jelenleg nálunk is az út szélén szárítják a csalánt, melyet egy felvásárló vesz meg a gyűjtőktől.



– A gazdaságilag kiszolgáltatott emberek számára jövedelem-kiegészítés a szárított gyógynövények-, például a csalán begyűjtése, még akkor is, ha ez csak pár száz, pár ezer forintot jelenthet – mutatott rá Babay János, a göllei G-Club Egyesület vezetője. – Volt olyan helyi fiatal, aki arra gyűjtött, hogy megfelelő ruhát vásárolhasson magának, mely alkalmas egy kaposvári állásinterjúhoz. Más, anyagilag nehéz körülmények közt élő édesanya előre tervez a plusz bevétellel – gyermekét viszi nyáron kirándulásra, vagy éppen egy szimpla fagylaltozásra. Az egyesületnek önkéntesei is vannak, akik szintén gyűjtik a növényeket, s az abból befolyó összeget közös programokra-, vagy nehéz anyagi körülmények közt élő gyerekek segítésére fordítják.

– Legutóbb egy szakembert hívtunk meg, aki a csalán élettani hatásairól tartott előadást a helyieknek, s ezt követően együtt mentünk begyűjteni a növényt, majd az akciót közös szalonnasütéssel zártuk – mondta Babay János. – Célunk, hogy a helyiek ne csak eladják a begyűjtött gyógynövényt, hanem megismerjék annak élettani hatásait mélységeiben is.

– Keresettek a magyar gyógynövények kiváló minőségük miatt, ugyanakkor úgy látom, hogy nyomott a hazai felvásárló-piac – így Balogh Imre, a Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – A jövedelem kiegészítésén túl kitörési pontot az jelenthetne a növényeket gyűjtő hátrányos helyzetű embereknek, ha a feldolgozást – például szárítást, aprítást, csomagolást – is maguk végezhetnék, ám sajnálatosan nem rendelkeznek az ahhoz szükséges forrásokkal, anyagi háttérrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!