Közélet

2016.06.02. 14:01

Kutyasprint a műnyúl után

Fontosnak tartják a hagyományok, így a vadászkultúra ápolását, megőrzését, ennek szellemében agarász- és solymászbemutatót rendeztek a Vörösalma vadászháznál.

Molnár Gábor

[caption id="" align="alignright" width="340"] Lóki György somogysimonyi fősolymász
[/caption]– Magyar agarak sprinteltek – egyenlőre − műnyúl után a Zselicben megbúvó Vörösalma vadászház melletti réten – mondta Ihárosi Péter, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. turisztikai és közjóléti osztályvezető-helyettese, a cég szóvivője. – A tenyésztők és az érdeklődők reményei váltak valóra a vadászati törvény változásával, melybe bekerült, mint vadászati mód az agarászat is. Igaz, hogy a részletszabályok még nem ismertek, de várhatóan ősszel megjelennek az ide vonatkozó jogi regulák, melyet követően végelegesen rendeződik az agarászat és így a magyar agár sorsa is. A kutyafajta ugyanis többször került már a kihalás szélére.

Hozzátette: az agarászat ősi vadászati mód, mellyel a vadász a zsákmányt agarakkal vagy az agarak segítségével ejti el. Az agarászatnak számos formája ismert, sőt a solymászattal vegyesen egymást kiegészítve is űzték ezt a vadászati módot. A bemutató ennek megfelelően kiegészült a solymászok és madaraik tudásának bemutatásával. Mára gyakorlati jelentősége nincs e két vadászati módnak, noha virágkorában a vadászat mellett lovassportot is jelentett, de az agarászatok egyben társadalmi események is voltak. Kultúránk, így vadászati kultúránk megőrzése fontos feladatunk, ha másért nem, hát népünk eredetlegendája iránti tisztelet és a „turulkultuszunk” miatt.



Futóverseny a Zselicben

Első alkalommal szervezték meg a Nyárköszöntő a Zselici Csillagparkban elnevezésű futóversenyt a Ropolyi tónál. A 17,7 km távra hirdetett viadalt lehetett egyénileg, vagy háromfős váltócsapattal is teljesíteni. A 142 indulót és családtagjaikat vadpörkölttel, langallóval, gyermekfoglalkozásokkal és fogatozással, illetve – a csillagvizsgálóban – érdekes programokkal várták a szervezők. A szervezők több frissítőpontot is kijelöltek, hogy a résztvevők könnyebben vehessék a megmérettetést. A Sefag nem titkoltan hagyományteremtő szándékával indította útjára a futóversenyt. A férfiak mezőnyében Szabó Péter végzett az élen, a nőknél Alföldi Viktória lett az első, míg a váltóversenyben a Szabó Péter, Horváth Arnold, Nagy Mónika alkotta csapat győzött.

Megnyílt a gyalogos híd

Tavaly novemberben a kaposvári önkormányzata életveszélyesnek nyilvánította ezért határozatlan időre lezárta a tulajdonában lévő Desedai Arborétumba vezető hidat – tájékoztatott a Sefag. – Azóta a Deseda tóba nyúló félszigeten elterülő arborétumot Magyaregres irányából lehetett megközelíteni. A felújítási munkálatok végeztével megnyílt a híd a gyalogos forgalom előtt, így újra a szokott módon vehetik birtokba az érdeklődők a Desedai Arborétum területét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!