Közélet

2016.06.15. 16:04

Sártenger borítja a veteményt - hatvan centis iszap az árkokban

Régóta kiabálnunk segítségért – mondták az általunk megkérdezett somogyi polgármesterek arról, hogy a nagy esőzések idején rendszeresen elönti a víz a településeket, ezért nagyobb figyelmet kellene fordítani a vízrendezésre. Főként a saját erejükből kellene megoldaniuk a gondot, de erre sokszor nem marad pénz.

K. G.

Június elején monszunszerű esők sújtották térségünket. Előbb Sántoson hömpölygött végig az áradat, aztán Zselicszentpált öntötte el az özönvíz. A kertek katasztrofálisan néznek ki, a vetemények ki sem látszanak a sár alól, mondták a helyiek. Néhol térdig érő, 60 centis iszap borította az árkokat.
Nincs új a nap alatt, véli Szabó József, akit 1992-ben választottak polgármesternek Zselicszentpálon, és már akkor is hasonló volt az időjárás.

– Az első dolgom volt egy vízrendezési terv készítése – emlékezett vissza. – A belterületen meg is valósult a vízelvezetés, de a külterületen maradtak még gondok. A településnek még mindig van egy veszélyeztetett része, ennek rendbetételére egy 50 millió forintos TOP-os pályázatot nyújtottunk be. Nagy területet érint, a vízgyűjtője a Fő utcára vezeti a csapadékot. Akkora erővel zúdult le legutóbb a víz, hogy kiszakította egy vízvezeték bekötését, kimosta szennyvízcsatornát. 100-150 méteren át terítette le a hordalékát, sártengerré változtatva a környéket.
A sár színültig megtöltötte az árkokat. Minden évben többször kell tisztítani, tavaly háromszor végezték ezt a munkát, néhol csak kézi erővel tudták kiszedni az iszapot. Sokat lehet javítani az árkok állapotán, olyankor gyorsabban folyik le a csapadék, de sarat biztosan hoz magával. [caption id="" align="alignright" width="370"] Június elején monszunszerű esők sújtották térségünket
[/caption]Néhány évvel ezelőtt Mernyét is rendszeresen elöntötte hasonló áradat, tetemes kárt okozva. Mostanában azonban kimaradnak a hírekből. Ez nemcsak az időjárás szeszélyének köszönhető, hanem a helyiek szisztematikus, aprólékos munkájának, állítja a polgármester. Most is a terepre készül, mert a közútkezelő új átereszt készített a Ráksi–Somogygeszti út alatt, ehhez alakított ki két vízelvezető árkot önerőből az önkormányzat. Ezzel két utca lakóit is meg tudják óvni majd az árvíztől.

– A vízelvezetéssel kapcsolatos teendőket a vízitársulatok hivatottak ellátni, az ő feladatuk lenne az árkok karbantartása. Csakhogy kevés pénz folyik be a földtulajdonosoktól, ezért kevés a forrásuk a problémák orvoslására – mutatott rá Kisfalusi András. – Bár a terveket a közgyűlésekkel elfogadtatják, és igyekeznek konszenzust kialakítani, gyakran csak a legsürgetőbb teendőkre futja. Az önkormányzatok saját erőből igyekeznek pótolni az elmaradtakat, de az anyagi forrásaik végesek.
Pedig Somogyot jelentősen érinti a baj, mert ha a vastag löszt megbontja a csapadék, hamar elhordja. Ezért a gazdákat igyekeznek olyan talajművelési technológiára szorítani, amely a termőtalaj védelmét szolgálja, tette hozzá Kisfalusi András.

Víztározókkal állnák útját az áradatnak

A zselici települések közül néhányan víztározó kialakításában látják a megoldást, hogy a domboldalakon lezúduló esővíz nyomán ne duzzadjanak fel a patakok, ne kerüljenek víz alá a legelők. Kaposszerdahelyen egy 57 hektáros víztározót terveztek, amely mintegy 300 millió forintba kerülne. A beruházásra lenne is TOP-os forrás, azonban a területek kisajátítására, megvásárlására már bajosabb pályázni. Bárdudvarnokon is egy víztározóban látják a biztonságot és a fejlődési lehetőséget. Egy kiszáradt tómederből szeretnének víztározót létrehozni, ezzel előznék meg a Bárd-patak áradását. A tóval egy komplex turisztikai fejlesztés is megvalósulhatna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!