Közélet

2016.06.21. 16:11

Simicskó István: ha kell, a honvédség azonnal visszatér a határra

Jelentősen csökkent a katonai jelenlét a megye déli részén. Értesüléseink szerint a szolgálatot teljesítők száma közel a felére csökkent a Dráva mentén. A honvédelmi miniszter számokról nem beszélt, de a határőrzők csökkenését képviselői kérdésre most megerősítette.

Jeki Gabriella

Meddig számíthatnak a dél-somogyaik a honvédség barcsi jelenlétére? Ezt a kérdést ette fel Ander Balázs országgyűlési képviselő Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének címzett levelében. – Évtizedeken át alig láttak magyar katonát Dél-Somogyban, az Európát érintő illegális bevándorlás miatt viszont a térségben megnőtt a katonai jelenlét – fogalmazta meg indítványában a Jobbikos képviselő. – A lakosság örült a honvédség jelenlétének, a katonák társadalmi elfogadottsága nőtt az elmúlt időszakban.
Hozzátette, hogy a menekültválság okán Barcson is elhelyeztek egy századot, és az ideiglenes helyőrségben tett látogatása során megismerte a megbízható bűnügyi statisztikákat, melyek szerint a határsáv térségében komoly visszatartó ereje van a katonai jelenlétnek és a lakosság szubjektív biztonságérzete is jelentősen növekedett.



– Az utóbbi hónapokban szemmel láthatóan csökkent a katonai jelenlét, már nem találkozni az utcákon járőröző katonákkal – fogalmazta meg Ander Balázs. Arra várt választ, hogy jelenleg mekkora létszámban vannak katonák Barcson, meddig számíthatnak a barcsiak a katonai jelenlétre, és tervezik-e a gyalogos járőr szolgálat fokozását?

Simicskó István honvédelmi miniszter válaszolt a képviselőnek. – A Magyar Honvédség erői és eszközei, képességei nem pusztán a határvonalon, valamint a határterület mélységében, hanem Magyarország egész területén hozzájárulnak a közrend és közbiztonság fenntartásához, a migrációs válság kezeléséhez – írta válaszában a miniszter. – A Magyar Honvédség járőrtevékenységét a rendészeti szervek felkérése és igényei alapján, a kialakult helyzettől függő intenzitással hajtja végre.

Tájékoztatta a képviselőt, hogy az általa kért adatok a jelenleg hatályos törvények alapján honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak, mert a Honvédség működésére, valamint védelmi képességének, hadrafoghatóságának biztosításával függnek össze. Ugyanakkor biztosította Ander Balázst, hogy a katonák képesek a biztonsági kihívásoknak megfelelő gyors reagálási képesség folyamatos fenntartására.

„Amennyiben a migrációs helyzet megköveteli, a lehető legrövidebb idő alatt fokozni tudjuk tevékenységünket úgy Barcson, mint Magyarország bármely veszélyeztetett településén vagy határszakaszán egyaránt.” – közölte Simicskó István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!