Közélet

2016.07.10. 08:10

41 ezer forint: a betegeket is közmunkába terelné a kormány

A környező megyékből csak Somogy nem lett kísérleti terep: Baranyában és Zalában ugyanis már bevezették, hogy azoknak az embereknek nagy részét is munkára fogják, akik mentális, egészségi vagy szociális problémáik miatt eddig nem voltak alkalmasak közmunkásnak.

K. G.

Négy megyében indult az öt hónapos kísérleti program, januártól pedig országossá válhat a közfoglalkoztatás ezen módja. Azt a 132 ezer embert célozták meg, akiknek munkaügyi szervek eddig sikertelenül próbáltak állást szerezni. Az intézkedés hátterében a teljes foglalkoztatás elérésének vágya húzódik meg. A halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalókat vonják be a rendszerbe, akik eddig sem a nyílt munkaerőpiacon, sem a közfoglalkozatásban nem tudtak elhelyezkedni, mert mentális, szociális vagy egészségi gondokkal küszködnek, derül ki a Belügyminisztérium tájékoztatójából. Az érintetteknek egyébként havi bruttó 41 ezer forintot fizetnek.



Az általunk megkérdezett somogyi polgármesterek vegyes érzelmekkel fogadták az intézkedést.
– A mentálisan sérültek inkább az egészségügyre tartoznának, nem elég, hogy polgármesterként téesz elnökök lettünk a közmunkások miatt, most legyünk kezelőorvosok is? – tette fel a kérdést Süle Tibor, Alsóbogát polgármestere, aki egyébiránt megbecsülésként kollégáknak hívja a közfoglalkoztatottakat. A kistelepülésen kertészetet tartanak fenn, és betonelemeket, faszerkezeteket gyártanak szakmunkások nélkül. A polgármester azt vallja, ha emberszámba veszik, és jól motiválják őket, erejükön felül is képesek teljesíteni. Nem könnyű irányítani őket, de néhány fővel több nem zavarná, ha ezzel segíthetnének a rászorultakon.

A tervezet csak a nagyobb településeken, városokban lehet életképes, mert ott élhet nagyobb létszámú leszázalékolt réteg, vélte Müller Tibor, Somogytúr polgármestere. Az ő faluja nem hátrányos helyzetű település, ezért lasszóval kell fogni a közmunkásokat, tette hozzá. Jelenleg tizenegyen vannak, főként asszonyok. Nehezen tudja elképzelni, milyen munkát adhatna az új közmunkásoknak, hiszen kaszálni, árkot rendezni nem biztos, hogy tudnának, tolószékből pedig nemigen lehet gyomlálni.

– Ki fogja őket irányítani? Ketten vagyunk a falugondnokkal, ki fogja szervezni és ellenőrizni őket? Ki vállalja a felelősséget értük? – kérdezte Nyitrai István, Bőszénfa polgármestere. A településen 32 közmunkás dolgozik, ehhez még hozzácsapódhatnak így még tízen. Vannak alkoholproblémákkal küzdők, gerincsérültek, cukorbetegek.
– Ha nem tudok külön odafigyelni rájuk, nem vállalhatom a felelősséget azért, ha valami történik velük munka közben. Milyen szerszámot adjak a kezükbe? Nem ácsoroghatnak kopott seprűvel a kezükben, mint a városi utcákon a közmunkások, mert engem meglincselnek azok, akiknek a közpénzéből tartjuk el őket – folytatta a polgármester.

– Nem örülök neki, nem szerencsés elgondolás, csak gond az önkormányzatoknak. Olyan veszélyt látok benne, amilyenre a kitalálója nem gondolt – állította Takács János, Zimány polgármestere. Szerinte értelmes elfoglaltsággal is meg lehetne bízni ezt a réteget, de külön szociális foglalkoztatási program keretében, nem szabad összekeverni őket a többi közmunkással. Volt ilyen eset náluk, és a többieket irritálta, hogy az illető nem tudott megfelelően dolgozni, mégis megkapta a fizettségét, emlékezett a polgármester, aki szerint a Belügyminisztériumnak meg kellene hallgatnia az önkormányzatok javaslatait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!