Közélet

2016.07.04. 14:38

Gólyalesők találkoztak a Dráva mentén

Sokadszor gyűltek össze a gólyalesők és természetbarátok Darányban, ahol már 10. alkalommal tartottak a korábban hosszú évekig madárfigyelő központként működő helyi általános iskolában gólyatalálkozót.

Jeki Gabriella, Harsányi Miklós

A közel negyven résztvevő az ország minden tájáról érkezett, s felidézték az elmúlt tíz év fontosabb eseményeit, a madarakkal és megfigyelőikkel történteket. Mint kiderült, a gólyabarátok közt számos nyugdíjas is akad, akik rendszeresen figyelik az Interneten a szárnyasokat érintő eseményeket, majd ezeket lejegyzik és fórumon megosztják egymással.



Az idei háromnapos gólyatalálkozó résztvevői ellátogattak a horvátországi Pamuk Nemzeti Parkba, és hajóztak a Dráván. Szakmai előadáson elhangzott: a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai füves és vizes élőhely kialakításokkal segíti az állomány megtartását a Dráva mentén. Ennek köszönhető, hogy Drávaszentes környékén már visszatérő költőpárokról lehet beszélni, Somogytarnócán hosszú kihagyás után újra van lakott fészek, Darányban három fészekben költenek, és két barcsi fészket is elfoglaltak a gólyák.

Megcsappant a gólyaállomány

A fehér gólyaállomány alakulása Somogyban címmel tartott előadást Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője a nagybajomi nemzetközi konferencián. Ahogy számos más régióban, úgy megyénkben is csökkent a számuk, 2004-től jelentős visszaesés mutatható ki, a helyzet az elmúlt időszakban stagnál. A folyamat háttere: térségünkben is egyre kevesebb legelő állatot tartottak a gazdaságok, így gyepekre sem volt akkora szükség, mint korábban. Módosult a mezőgazdasági területek hasznosítása, számos helyet erdősítettek, s ez a gólyák életkörülményeire is kihatott. Ehhez hozzájött az esetenként extrém időjárás, mely károsan befolyásolhatja a madarak vonulását, költését. A fotókkal illusztrált előadáson elhangzott: előfordult, hogy a tavaszi hóesésben nem jutottak elegendő táplálékhoz.

– Jelenleg nagyjából 150-170 gólyapár költ Somogyban, zömében Nagybajom, Barcs és Berzence térségében – mondta Horváth Zoltán. Hozzátette: az élőhelyfejlesztési tervek megvalósítása nem megy egyik napról a másikra, a siker hosszú távon mérhető. A Duna-Dráva Nemzeti Parknál 55 hektáron gyeptelepítést végeztek, s a következő időszakban további vizes élőhelyek kialakításával lehet számolni.
Az utóbbi időben a Dunántúlon 20 százalékkal csappant meg az állomány, eközben az Alföldön ennyivel nőtt. Új kezdeményezések, ötletek segítik a természet iránt elhivatott hazai közösségek tevékenységét. Számos helyen megpróbálják a villanyoszlopokról természetes közegükbe visszatelepíteni a gólyákat, s van, ahol újabb műfészket kívánnak létrehozni. Horváth Zoltán szerint elégedettségre adhat okot, ha megyénkben néhány éven belül a gólyapárok száma eléri a közel 200-at.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!