Közélet

2016.07.29. 07:50

Siófoki befürdő: tíz év után kér kártérítést a város

Éppen tíz éve nyitott a siófoki Galerius fürdő és a város most „a kivitelezésével kapcsolatos szavatossági és kártérítési igényérvényesítés érdekében” egy budapesti ügyvédi irodát bízott meg, hogy járjon el a kivitelezőkkel szemben.

Fónai Imre

A képviselő-testületi döntés hátteréről Lengyel Róbert siófoki polgármester azt mondta: – Folyamatosan egyre több műszaki, építészeti problémával szembesülünk. A fürdő építése során (a jelenlegi állapotot alapul véve) finoman fogalmazva nem álltak a kivitelezők a helyzet magaslatán. Rossz és egyre romló állapotban van a létesítmény. Ezen felül az elmúlt években a karbantartási munkákra sem fordítottak kellő figyelmet az illetékesek, így a fürdőügy is „időzített bombaként” ketyeg a jelenlegi városvezetés alatt. Emiatt döntött úgy a képviselő-testület, hogy egy, a szükséges jogi és műszaki ismeretekkel is rendelkező ügyvédi irodát bízunk meg a még meglévő szavatossági igényeink érvényesítése érdekében.



Három éve, 2013-ban írtuk: „Miközben az ország számos fürdője küzd a veszteséggel, azt olvashattuk ki egy közelmúltbéli ÁSZ (Állami Számvevőszék)-jelentésből: négy olyan önkormányzati fürdő van az országban, amelyik nem kér támogatást a működéséhez, az egyik a siófoki Galerius.” A siófoki fürdő építését annak idején viták kísérték (megtérül-e, ez volt a nagy kérdés), Balázs Árpád polgármester erre 2013-ban azt mondta: „A wellness szállodákon kívül a Galerius is hozzájárult ahhoz, hogy Siófokot ne csak nyári üdülővárosként emlegessék. Sok kritikát kaptunk az ötletért, hitetlenkedők mindig akadnak, de ma szerencsére elmondható: befizető már a fürdő az önkormányzat kasszájába, s nem azon kell gondolkodunk, hogy mennyivel támogassuk a működését.”

A fürdő korábban még Siófokon is veszteséget termelt, de 2011 óta eltartja magát – tájékoztatott három éve a városháza. Akkor írtuk ezt is: „Ötvenmillió forint éves bérleti díjat fizet a kft. a városnak az ingatlan, valamint a terület bérletéért, emellett az önkormányzat tulajdonában lévő nagyberényi termálkút és az abból kitermelt víz használatáért. Jelentős költségspórolást sikerült elérni azzal is, hogy a fürdőt működtető Siotour Kft. csatlakozott a Siófok Holdinghoz”.

Egy év múlva, az önkormányzati tulajdonú Termofok Kft. megszüntetésekor lapunk arról számolt be: az indokok között nyomatékosan szerepelt, hogy a Galerius fürdő beruházása is „nyomta” a Termofokot; a létesítmény építését a kft. finanszírozta, de jelentős hitelek árán: több mint kétszázmilliós bankkölcsönnel és háromszázmilliós önkormányzati alapítói hitellel. Baráth István, a Siófok Holdingot vezető Balaton-parti Kft. ügyvezetője azonban arról beszélt két éve: a fürdő 1,4 milliárd forintot ér, vagyis többet, mint az adósság, az ugyancsak holdingtag Siotour Kft. pedig bizonyítja, hogy nyereségesen is üzemeltethető a fürdő.

Újabb egy évre rá, 2015-ben már arról cikkeztünk: nem csak az anyacég, a Balaton-parti Kft., hanem a Siotour Kft. is szerepel a végrehajtás alatt álló cégek adóhatósági listáján. A 2015. júniusi képviselő-testületi ülésen a város 200 millió forintos fedezetet biztosított a Balaton-parti Kft.-nek a Siotour saját tőkéjének felemelésére. Magyarázatként az hangzott el: mivel a Galerius fürdőt üzemeltető Siotour saját tőkéje lecsökkent, a tulajdonos Balaton-parti Kft.-nek törvényi kötelezettsége visszapótolni; a tőkeemelést a Siófok Holdingot vezető cég azt követően tudja elvégezni, ha előbb az önkormányzat biztosítja a 200 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!