Közélet

2016.08.21. 12:27

A Balatonnál együtt volt az ország - megyeszerte ünnepeltek

Tízezrek töltötték az ünnepet a Balaton partján – itt valóban együtt volt az ország. Régen látott tömeg hömpölygött – ezt akár Siófokról, akár Balatonlelléről, akár Balatonboglárról el lehetett mondani augusztus 20-án.

F. I., H. M., Gy. J.

Zsúfolt tűzijátéknéző- és bulihajók futottak ki a siófoki kikötőből, a móló, a Rózsakert környékén lépni is alig lehetett ez idő tájt. Balatonboglárra a Szüreti Fesztivál csalogatta a népet, két színpadon váltották egymást a fellépők. Több településen, így például Balatonföldváron utcabálba torkollt a szombat este, Balatonfenyves pedig helytörténeti múzeum avatásával ünnepelt.



Bor és kenyér és az esélyegyenlőség lángja

Elismerték a kimagasló munkát

Kaposvár A hagyományokhoz hűen elismeréseket és kitüntetéseket adták át államalapításunk és államalapító királyunk, Szent István emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen. Az állam által kitüntetettek közt kaposvári kötődésű személyek is vannak.

Horn Péter, Széchenyi-díjas agrármérnök, az MTA rendes tagja, a Kaposvári Egyetem örökös rektor emeritusa Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapott. Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott Bajzik Gábor neuroradiológus, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar, Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetének igazgatója. Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Garamvölgyi Rita, a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetének igazgatóhelyettese. Gy. Zs.

Látássérültek Balaton-kerülő tandemtúrájának résztvevőit köszöntötték szombaton a siófoki hajókikötőben a Bor és kenyér ünnepén; a színpadon az esélyegyenlőség lángját is meggyújtották. Hatodszor vágtak neki a hatnapos, 220 kilométeres, Füredről induló és Tihanyban záruló túrának a Mozdulj! közhasznú egyesület önkéntesei és látássérült barátaik. Hatvan fő, huszonkét tandembicikli érkezett Siófokra, ahol megtudtuk: a cél az, hogy az egészséges emberek a látássérült, vagy más fogyatékossággal élő társaikkal együtt vegyenek részt közös programokban, amiken keresztül testközelből is megismerhetik ezt a világot – ami a közhiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem félelmetes. A látássérültek és segítőik emlékfát ültettek, hajókiránduláson, bor- és sajtkóstoláson vettek részt a hét során a Balatonnál.

Az is szombaton derült ki, hogy Siófok város bora a Garamvári Szőlőbirtok 2015-ös Sauvignon Blanc-ja, illetve a Konyári Pince 2012-es Loliense Cuveé-je (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot) lett, különdíjat Hujber László 2015-ös Cabernet Sauvignon Rosé-ja kapott.

Balatonfenyvesen helytörténeti múzeumot nyitottak augusztus 20-án, arra is emlékeztetve: az idén 120 éves település 25 éve vált önállóvá. Kovács Árpád fenyvesi nyaralótulajdonos, az Költségvetési Tanács elnöke is köszöntőbeszédet mondott. A Mari-Etta gyűjtemény három helyiségében mintegy ötszáz fotót,

dokumentumot, tárgyat mutat be. A nyaralótelep kialakulásának hőskorát, a formálódó község első évtizedeinek életét, a Berekben folyó gazdasági tevékenység sajátos fejlődéstörténetét, a valaha Fenyvesen élt hírességek (tudósok, írók, művészek) életútját.

Fonyódon a Szent István Napokat tartották meg, melyet Jakó Gergely, a közgyűlés elnöke nyitott meg. Mernyén a környező települések nyugdíjas egyesületeinek tagjai találkoztak, a szennai skanzenben a gabona feldolgozásának fázisaival ismerkedhettek meg a látogatók. Kaposújlakon Csabai Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, s a fiatalok műsora után felavatták a kemencetáblát, s megszegték az új kenyeret. Dabóczi József építész, ötvösművész, a település díszpolgárának kiállítása a Kanyar József művelődési házban nyílt meg.

A nagyatádiak első királyunkról elnevezett parkban emlékeztek meg államalapítónkról és az új kenyér ünnepéről. Ormai István polgármester ünnepi beszédében elmondta, hogy István király felismerte jövőnk útját, vagyis a magyarság csak az európai államok közösségében maradhat fenn. Ehhez szükséges volt egy állam megalapítására, ezt végezte el István király. Megerősítette az ország gazdaságát, egyházat szervezett, kiépítette a vármegyerendszert, elindította az országot a fejlődés útján. Büszkén gondolunk elődeink hősiességére, dicsőségére, hisz a csaták, háborúk, az izmusok és diktatúrák sem tudták megtörni nemzetünket. Bátran építhetünk múltunkra.

Az ünnepséget a Czindery Szépmíves Céh műsora és Lebárné Buváry Andrea énekszólója színesítette. Horváth Lóránt plébános úr áldotta meg az új kenyeret, melyet Gara István, a város díszpolgára szegett meg. A program végén koszorúkat helyeztek el első királyunk bronzszobránál. Délután változatos programok szórakoztatták az érdeklődőket késő estig. Az ünnepnapot tűzijáték zárta

Horn Péter, Széchenyi-díjas agrármérnök, az MTA rendes tagja, a Kaposvári Egyetem örökös rektor emeritusa Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapott. Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott Bajzik Gábor neuroradiológus, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar, Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetének igazgatója. Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Garamvölgyi Rita, a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetének igazgatóhelyettese. Gy. Zs. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!