Közélet

2016.08.26. 07:51

A csekkek várhatnak: iskolakezdésre megy el a családok pénze

Nehezen megoldható teher sok somogyi család számára az iskolakezdés. Az Ökumenikus Segélyszervezet most ezer rászoruló gyerek iskolatáskáját szeretné megtölteni.

Jeki Gabriella

A legtöbb család számára jelentős anyagi teher tanévkezdés, a legszegényebbeknek pedig önerőből esélyük sincsen, hogy minden szükséges iskolaszert biztosítsanak a gyermeküknek. A tendencia fokozottan igaz Somogy megyére. Az Ökumenikus Segélyszervezet felkérésére a Kutatópont készített kutatást.
– A megkérdezett felnőtt magyar lakosság kétharmada, azaz a válaszadók 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdéssel járó kiadások jelentős, nehezen megoldható kiadást jelentenek – ismertette az eredményeket Székely Levente, kutatási igazgató. – A gyermekes családok 85 százaléka önerőből fedezi az iskolakezdés költségeit: ebből 27 százalék gond nélkül meg tudja ezt tenni, 58 százalék azonban csak úgy, hogy más fontos kiadásokat csökkent.A beiskolázás költségeinek fedezetére a családok 44 százaléka az élelmiszerre fordított kiadásokat kénytelen csökkenteni, 24 százalékuk a kötelező csekkek, számlák befizetését halasztja későbbre, 23 százalékuk pedig egyéb kiadásaiból farag le az iskolakezdés érdekében. Olyan is akad, aki csak a tágabb családi vagy baráti körtől kölcsönkérve vagy hitelből tudja finanszírozni az iskolakezdést.
– Jelenleg három hitelünk van, amit fizetünk, de muszáj megvenni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket, mert anélkül nem lehet, hiába kapunk a tankönyvekre támgoatást – mondta kérdésünkre a Dél-Somogyban élő, háromgyerekes anyuka, aki neve eltitkolását kérte. – A férjem egész nap dolgozik, ám csak minimálbért kap, amiből nagyon nehezen jövünk ki egy átlagos hónapban is. Azt mondhatom, hogy lemondás az egész életünk.

Hozzájuk hasonlóan egy átlagos magyar családban gyakran komoly gondot okoz egy váratlan betegség, munkanélkülivé válás vagy extra kiadás, mely azonnal krízishelyzetet teremt. A felmérés szerint sokak számára ezért jelent az iskolakezdés megoldhatatlan feladatot.
– A segélyszervezet látókörében is sok olyan család van, akik számára az iskolakezdés a kiadások miatt a felzárkózás helyett a további eladósodás, leszakadás veszélyét hordozza – tette hozzá Révfalvi Dorottya, a Segélyszervezet Országos Segélyközpontjának vezetője. – Sok gyermek megfelelő eszközök nélkül kénytelen kezdeni a tanévet, mert szülei nem tudják megvásárolni a szükséges iskolaszereket. Az ő esélyeik már az első becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! címmel hirdetett országos adománygyűjtést 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. A segélyszervezet az idén gyermekenként tízezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat, melyben nemcsak tankönyvek, íróeszközök vannak, hanem szükség szerint tornaruha, ünneplő, bérlet, vagy alapvető ruházat is.

Címkék#barcs

Ezek is érdekelhetik