Közélet

2016.08.11. 16:16

Déli határvadászok: Somogyba is jutna a 3000 új rendőrből

Háromezer fővel növeli a kormány a rendőrség létszámát a határőrizet megerősítése érdekében. Sütő Tamás nyugalmazott kaposvári vezérőrnagy állítja: szükség van a lépésre, hiszen szakértők szerint a migrációs nyomás nem csökken.

Harsányi Miklós

Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár tájékoztatása szerint a határvadász századok létszámát emelik, a toborzás és kiképzés mielőbbi megszervezése a belügyminiszter feladata, írta az MTI. Ennek részleteiről a jövő héten adnak tájékoztatást. A kormány a lépést azzal indokolja, hogy az illegális bevándorlás és a déli határra nehezedő nyomás tartós lesz. A Somogyi Hírlap csütörtökön ennek kapcsán megkereste a rendőrséget. Azt kérdeztük: ebből a létszámból jut-e vajon Somogyba, amely határmegye, s ha igen, akkor várhatóan mennyi új rendőr kezdheti el a szolgálatot itt? Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan képzelik el a létszámnövelést, milyen főbb feltételeket kell teljesíteniük a leendő rendőröknek, mekkora érdeklődésre számítanak országosan, illetve Somogyban. S becslésük szerint mennyi időbe telik, amíg összejön az említett háromezres rendőri létszám? Kerestük az ORFK-t, ahonnét később a Belügyminisztériumhoz irányították lapunkat. A belügy tárcához elküldött kérdéseinkre a következő választ kaptuk: „a kormány nyilvánosságra hozott elvi döntésével kapcsolatos kérdései idő előttiek.”

– Egyetértek a döntéssel, szükség van a rendőrségi létszám emelésére – hangsúlyozta a Somogyi Hírlap kérdésére Sütő Tamás nyugalmazott kaposvári vezérőrnagy. – Elemzők szerint hosszú időn át számítani lehet a migrációs nyomásra, a kormány ezzel a lépéssel elébe megy a problémáknak, s igyekszik megoldást keresni a kialakult helyzetre. A vezérőrnagy, aki korábban a lenti-, illetve a debreceni dandár parancsnoka volt, s a II. Hadosztályt is irányította, később pedig a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Kiképző Központjának parancsnoka volt, kiemelte: a hírekben szereplő háromezer fős keret tisztességes létszám. Tekintettel a helyzetre, ennyi ember felvétele, alkalmazása szakmailag indokolt. – Az illegális bevándorlók újabb és újabb ötletekkel próbálnak átjutni a határokon, melynek védelme, a közrend és közbiztonság fenntartása stratégiai feladat – húzta alá a vezérőrnagy. S mivel jelek szerint a migrációs nyomás a közeljövőben sem csökken, Sütő Tamás abban bízik, hogy mihamarabb sikerül megvalósítani a most bejelentett terveket.

– Háromezer ember felvétele nem megy egyik napról a másikra – mondta érdeklődésünkre egy rendvédelmis szakember. – Ez  egy hosszabb folyamat eredménye lesz, nyilván országos kampányt indul. Úgy látja, később várhatóan Somogyba is jut majd az új jelentkezőkből. A bejelentés nyomán valószínűleg hamarosan megkezdik a toborzást, a szakember szerint érdemes célzottan megszólítani azokban a térségekben élőket, ahol a határ közelében már most is gyakran találkoznak katonákkal, rendőrökkel, az ott élők ugyanis pozitív tapasztalatot szereztek a rendvédelmisek tevékenységével kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!