Közélet

2016.08.03. 12:11

Lassú elsivatagosodás nyomai látszanak Somogyban

Csekély a somogyi termőföldek humusztartalma, a szakember arra figyelmeztet, hogy a talajok tápanyag-szolgáltató képességére éppen emiatt fokozottan vigyázni kell. A „talajzsarolás” során a földekről leveszik a szalmát és a szármaradványokat, állattartásban hasznosítják vagy gyakran elégetve fűtőanyagként használják fel, értékesítik, miközben kulcsfontosságú lenne visszaforgatni a talajba is.

Gyeszát Zsolt

– Somogyot különösen érzékenyen érinti a téma, a termőföldek 60-65 százaléka kedvezőtlen termőhely adottságú – válaszolta kérdésünkre Tóth István kaposvári nyugalmazott növényvédelmi szakmérnök, a Növényorvosi Kamara elnökségi tagja. – A föld tápanyag-készleteinek kincset ér a szalma, úgy a vízmegkötés szempontjából, ahogy a szerves anyag utánpótláséból. Nagy szükség van a tápanyag-visszapótlásra, a megye 240 ezer hektárnyi szántóföldjének számottevő részében ijesztően kevés a humusz.

Külső-Somogy termőföldjei hajlamosabbak a talajerózióra, melynek során a humusztartalom is csökken, ami a szalma visszadolgozásával javítható. A kötőanyag csökkenése miatt a nagyobb esők lemossák a termőtalajt, a vizek pedig talajszemcséket szállítanak a Balatonba. Jelentős probléma az is, hogy az állatlétszám csökkenésével nem produkálnak számottevő istállótrágyát a telepek, pedig négy-öt évenként szerves trágyát kellene visszajuttatni a földekre.
A tarlóégetést pedig törvény tiltja – a szakember szerint a szervesanyag-visszapótlás a jövőnk záloga és a fenntartható fejlődésé. A szalma elégetése ugyan pénzt hozhat, a talajban a humusz felépüléséhez viszont nagyon fontos.

Fontos lépés a vetőmagpiacon

Előírta a Földművelésügyi Minisztérium, hogy a szántóföldi- és zöldség vetőmagok forgalmazásánál fel kell tüntetni a hatósági nyilvántartásra utaló sorszámot a címkéken. Fontos döntésnek tartja ezt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, hiszen kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtaazonosságot, fajtatisztaságot és a jogszabályi követelményekben foglalt használati értéket. – Az elmúlt évek figyelemfelkeltő kampányainak és a hatósági munkának köszönhetően Magyarországon jelentősen visszaesett az illegális csatornákon értékesített, hamisított vetőmagok kereskedelme – mondta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. – A tiszta kereskedelem az egész vetőmag szektor és az élelmiszergazdaság érdeke, s ezzel ismét nagy lépést tettünk a hamisítás ellen – tette hozzá.

Költségmentes hitel a fagykár sújtotta gazdáknak

Hektáronként legfeljebb 500 ezer forint összegű kamat- és költségmentes hitelhez juthatnak azok a gazdák, akiknek idén áprilisban fagykár sújtotta ültetvényeit – írta néhány napja az MTI.
– Éltünk a lehetőséggel, s visszaforgattuk a pénzt, hogy tovább tudjunk működni – magyarázta egy somogyi gazdálkodó, akit jelentős fagykár ért tavasszal eperültetvényén, s gabonaföldjén. – Gabonánkról például a betakarításkor derült ki, hogy nagy termésveszteséggel számolhatunk, megfelezte a termésátlagot a fagy. A hitelből palántát vásároltunk, fóliát, csepegtető szalagokat öntözéshez, s előkészítettük a talajt – jegyezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!