Közélet

2016.08.16. 07:43

Milliárdok helyett számolgatás: kíméletlen tempót diktál a piac

Röpködő milliárdok helyett óvatos számolgatás: vontatottan haladnak a beruházások. Egy új elemzés rávilágít arra, hogy a hazai nagyvállalatok következő egy éves beruházási aktivitása csökkenést mutat, jelenleg a társaságok fele tervez valamilyen fejlesztést.

Harsányi Miklós

Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Vas és Fémipari Kft. igazgatója szerint kíméletlen tempót diktál az üzleti élet, az értékteremtő beruházásokhoz szükséges forrást számos piaci szereplő egyre nehezebben teremti elő. A dél-somogyi cég a nagyvállalati programtól vár kedvező fordulatot: gépvásárlásra is támogatást igényelnek.



A K&H nagyvállalati növekedési index kutatási eredményei alapján a kétmilliárd forintnál nagyobb éves árbevételű vállalatok beruházási szándékánál nem látható egyértelmű trend, sokkal inkább a hektikusság jellemző, derült ki a bank tájékoztatójából. Arról is beszámoltak: habár továbbra is a technológiai fejlesztések állnak az élen, hiszen minden negyedik vállalat készül ilyen jellegű beruházásra, ez elmarad a korábban jellemző 30 százalékos aránytól. Kapacitásbővítésekben jelenleg a nagyvállalatok 15 százaléka, míg az értékesítés fejlesztésében közel minden tizedik cég – 11 százalék –  gondolkodik.

Székelyfi József, az Iposz kaposvári elnöke rámutatott: a nehezen behatárolható fejlődési pálya, a bizonytalan jövő, s az üzleti életben tapasztalt bizonytalanság a kkv-szektoron kívül a nagyobb társaságokat sem kíméli. Ezek tudatában számos cég példátlan pechszériaként érezheti, ha hosszabb időn át nem jut elég forrás a korszerűsítésre.

– Bele akarunk húzni a beruházásba, ehhez azonban a nyereséget kell növelni: a szándék nem elég, szeretnénk megteremteni az ehhez szükséges biztos hátteret – emelte ki Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint az alacsony hozzáadott értékű termékek mellett nélkülözhetetlen a nagyobb eredmény-tartalmú termékek piacra dobása is. Épp ezért célozzák meg a nagyvállalatok számára nyújtott állami lehetőséget, ennek keretében nagyjából 400 millió forintot kívánnak technológiai, valamint gépi beruházásra költeni. A 280 főt foglalkoztató társaság mindenesetre már teljes erőbedobással készül a jövőre, épp hétfőn keresett újsághirdetésben folyamatos munakrendben dolgozó horganyzó üzemi műszakvezetőt és két acélszerkezeti művezetőt.

A felmérés arra is kitér: a megkérdezett vállalatvezetők nyilatkozatai alapján a külső finanszírozás igénybevétele a cégek többségére nem jellemző az előttünk álló egy évben, beruházásaikat főként saját forrásból kívánják megoldani, a vállalati hitelállomány látványos bővülése így nem várható az adott időszakban.
Gerber András, a Kaposvári Videoton igazgatója ezt úgy kommentálta: az idén már túl vannak egy nagyjából 600 milliós forintos fejlesztésen, az év hátralévő részében 100-200 millió forint körüli összeget szánnak beruházásra, ennek kétharmada saját forrás. Igény szerint a megyeszékhelyen, illetve a marcali gyáregységben valósítják meg a fejlesztéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!