Közélet

2016.08.08. 12:40

Molnár Eszter lett a borkirálynő, koronázással ért véget a 24. Lellei Borhét

A balatonboglári Molnár Esztert választotta a zsűri vasárnap este a 24. Lellei Borhét borkirálynőjének Balatonlellén. Nemcsak a borkirálynő-jelölteket tették próbára a borhét hagyományos záró programja során, hanem a három ifjú hölgy is a zsűritagokat. Olyan kiválóan lopóztak ugyanis, hogy az ítészcsapat tagjai alig győzték meginni a hébérből a poharukba töltött nedűket. Persze, sose legyen nehezebb dolguk...

Fónai Imre

Évek óta ugyanazokat a próbákat kell kiállni azoknak, akik a borvidéket szeretnék képviselni a következő egy esztendő során. A bemutatkozás, majd a borbemutatás után műanyag hébért kaptak a jelöltek és ezúttal valamennyien kiválóan vizsgáztak a lopózás amúgy egyáltalán nem könnyű tudományából. – Látszik, hogy Eszter sűrűn jár a pincébe – jegyezte meg Molnár Vilmos, a színpadi kikiáltó. És valóban, a balatonboglári Molnár Eszter elárulta magáról: borász családba született, így érdeklődése nem véletlen a szőlészkedés, a borkészítés iránt. Egyébként pedig a fonyódi Mátyás Király Gimnázium 18 éves tanulója, szabadidejében zenél, táncol. S vasárnap este a Miklós Pince 2015-ös, a balatonlellei keleti dűlőben termett Kékfrankos rozéját ajánlotta.



Két kaposvári vetélytársat kapott Eszter. Bodor Tímeát, a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskolájának és Gimnáziumának volt diákját, neki jutott Somogy idei borának, a balatoni borversenyen is nagyaranyat nyert rádpusztai Szürkebarátnak az ajánlása. S Bognár Alexandrát, aki Kaposváron érettségizett és hét éve táncol az Ametiszt Sportegyesületben. Ő egy különleges nedűt mutatott be, az Országh Pince 2015-ös rózsapusztai málnaborát. A legvégén a pécsi Misina Néptáncegyüttes legényei kérték táncra a jelölteket, a keringő és a Küküllő-menti csárdás mellett diszkózenére is ropniuk kellett a pároknak, majd a rendezvényteret megtöltő közönség is szavazhatott, mégpedig tapssal.

A zsűrinek (soraiban Móring József Attila országgyűlési képviselővel, Kenéz István balatonlellei polgármesterrel és Ficsór Jánossal, a Somogyi Hírlap kiadóvezető-főszerkesztőjével) most sem volt könnyű dolga, és nem csak a gyors borivás miatt. Molnár Esztert választották végül borkirálynőnek, a koronázás után csapra verték a 24. Lellei Borhét borát, a rádpusztai olaszrizlinget.

Somogyország kincse a kishegyi kápolna

A lellei kishegyi kápolna Örökségünk, Somogyország Kincse címet kapott, amit a borhét utolsó napján adott át a helyi plébánosnak Bíró Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke. Vasárnap vették át elismeréseiket a Somogy bora 2016 borverseny díjazottjai is. A rádpusztai borászati kft. Szürkebarátja lett idén Somogy bora a szakmai zsűri választása alapján. A megyei agrárkamara bora a kőröshegyi Podmaniczky pince 2015-ös Rajnai rizlingje, a Dél-balatoni borút egyesület bora a 2013-as rádpusztai Olaszrizling, a társadalmi zsűri bora a lellei Bujdosó szőlőbirtok 2012-es Cabernet Franc-ja (Farkastanya), a Somogyi Hírlap bora pedig a kötcsei Búzás szőlőbirtok 2015-ös Kötcsei Beszédese lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!