Közélet

2016.08.28. 09:09

Orbán Viktor rácsodálkozott: nincs balatoni hal

Az ökológiai célú szelektív halászat szabályainak törvényi rögzítése, majd a jövő évtől a halászat szabályozott visszaállítása, a tájidegen halak mellett kifogott őshonos halak értékesítése – Füstös Gábor szerint ez lehet a megoldás. A szakember a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként azt követően adta be felmondását, hogy Fazekas Sándor miniszter 2013 decemberében betiltotta a halászatot a Balatonon. Azóta a tókörnyéki éttermek, halsütödék nem tudnak balatoni halat kínálni, a halat csak a horgász foghatja ki a Balatonból, ám el nem adhatja.

Fónai Imre

Sajtóhírek szerint felháborodott Orbán Viktor miniszterelnök azon, hogy a kereskedelmi halászat betiltása miatt nem tudnak hal alapanyaghoz jutni a balatoni és a Tisza melletti vendéglátóhelyek. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a csütörtöki Kormányinfón beszélt, hozzátéve: a kormányfő sürgős megoldási javaslatokat kért Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, aki viszont a kabinetnek arról számolt be, hogy a probléma megoldott.



Jó ötletnek nevezte Lázár, hogy az idén januártól a kereskedelmi halászatot kitiltották a természetes vizekről és a vízhasznosítást horgászszervezetek vették át, de szerinte ennek komoly következményei vannak. Ilyen például, hogy sem balatoni, sem tiszai hal nincs a vendéglátóhelyeken. Varga Mihály azonban Lázár szerint a kormánynak arról számolt be, hogy a probléma megoldott és a vendéglátóhelyek, éttermek üzemeltetői hozzá tudnak jutni a tiszai vagy a balatoni halakhoz, ha akarnak.

Lapunk kérdezte a nemzetgazdasági tárcától, hogy a miniszter mire gondolt, szerinte ma hogyan tudnak a balatoni vendéglátóhelyek legálisan balatoni halhoz jutni, ám választ egyelőre nem kaptunk. Füstös Gábornak azonban akadnak megoldási javaslatai; a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. éléről éppen a halászat betiltása kapcsán távozó szakember szerint a teljes tiltás nem tartható, vissza kell térni a korábbinál jobban szabályozott ökológiai célú halászathoz.

– A természetes vízi halászat megszüntetésekor többen is elmondtuk, hogy a jelentős hírnévvel rendelkező magyar gasztronómiában fontos szerepet tölt be a természetes vizekből származó hal, és ezt a tógazdaság nem képes pótolni. Ugyanakkor látni kell, hogy az ökológiai célú szelektív halászat egyáltalán nem volt ellentétes a horgászok érdekeivel, sőt olyan gazdálkodást tett lehetővé, amely a horgászfogást is emelni tudta. Csak emlékeztetőül, a balatoni horgászfogás 2012-ben 516 tonna volt, 2013-ra 628 tonnára emelkedett, miközben volt halászat... A halászat eredménye mindkét évben 250 tonna alatt volt, ebből alig tíz tonnát tettek ki a horgászok kedvelt halai.

Füstös úgy véli, egy korszerű halgazdálkodásban a halászat leginkább eszköz a horgászat számára kedvező halállomány fenntartásában. – A halállomány csökkenése vagy emelkedése korántsem a halászattól függ, hanem az okszerű gazdálkodástól, melynek napjainkban része kellene, hogy legyen az ívóhely-teremtés, ívóhely-rekonstrukció. Ennek segítségével mind a horgászat, mind a halászaton keresztül a gasztronómia elegendő halhoz juthatna, de enélkül a halállomány tovább fog csökkenni, vagyis a halászat megszüntetése az alapproblémát nem oldotta meg, bár rövid távra elhallgattatott egy népes csoportot, a horgászokat. Sajnos ki kell mondani, hogy természeti rendszerekkel kísérletezünk, pillanatnyi politikai érdekek alapján, ez pedig nem jó. A természeti rendszerekhez alkalmazkodnunk kellene, a beavatkozásokat a rendszer jellemzőinek az ismeretében hosszú távra tervezni.

Az egykori balatoni halászvezér is kíváncsi volna rá, mi az a megoldás, amivel az éttermek halhoz tudnak jutni és nem érti, miért nem az érintett szakminisztérium, a balatoni halászatot megszüntető, majd a halászat teljes megszüntetéséhez asszisztáló Fazekas Sándor által vezetett földművelésügyi tárca adott választ Orbán Viktornak...

„Hozzáállás kérdése, mit nevezünk balatoni halnak”

Márkanév legyen a balatoni hal, lehessen kapni az üzletekben, kerüljön a közétkeztetésbe és a turisztikai kínálatba; ez a cél a balatoni halászat egy évvel ezelőtti leállítása ellenére – hallottuk 2014 decemberében egy siófoki sajtótájékoztatón. Bitay Márton Örs, a földművelésügyi tárca államtitkára akkor azt mondta: – Hozzáállás kérdése, hogy mit nevezünk balatoni halnak, az ugyanis másodlagos, hogy a Balaton vizéből kerül-e ki, vagy a halgazdálkodási zrt. termeli meg a tórendszerei egyikében.

A horgászok jobb fogásról számolnak be és a busabomba se ketyeg – érvelt a halászat megszüntetése mellett ugyanakkor Fazekas Sándor miniszter.
A balatoni hal egyedüli hasznosítója a horgász; ez a jelen és ez a jövő is – szögezte le 2014 decemberében Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A halgazdálkodás költségeinek 80-85 százalékát a horgászok fizetik be – tette hozzá. Ma már a horgászok fognak ki közel annyi halat a Balatonból, mint régen a halászok – Szári ezzel indokolta, hogy „nemhogy iparszerű, de semmilyen halászat nem folytatható tovább”.

Törvénytervezet ökológiai halászatra

„Az őshonos halállományt veszélyeztető, tájidegen, invazív halfajok állományának felmérése és gyérítése, illetve őshonos halfajok ökológiai szempontból indokolt faj-, illetve méretszelektív halászata” – így definiálná egy új törvény az ökológiai halászatot. A hatóság évente adna ki rá engedélyt, vermelési időben csak különleges esetben, szakértői vélemény alapján lenne engedélyezhető, a horgászatilag jelentős fajok szaporodási (tilalmi) idejében nem volna folytatható. Tájidegen halfajok ökológiai halászata során a kifogott őshonos halak mennyisége nem érhetné el a tíz százalékot. S végig biztosítani kellene a horgászszervezetek képviselőjének részvételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!