Közélet

2016.08.23. 18:22

Sok a panasz, de kivizsgálják: vitatott károk a temetőben

A Keleti temetőben járt a nagyszülei sírjánál olvasónk, Molnár József, amikor megdöbbenve látta, hogy a sír egy darabja hiányzik. Szerinte az előttük lévő beton fejfa dőlhetett rá, emiatt tört le a sarka.

K. G.

– Elmentem a temető gondnokságára, a gondnoknő elküldött valakit, hogy fényképezze le a kárt, és mondjon véleményt – idézte fel az esetet. – Az illető közölte, hogy a sír nem a ledőlés miatt sérült meg, hanem lefagytak róla azok a darabok, amik a fedlapból hiányoznak. Erre a gondnoknő annyit mondott, köszöni, hogy szóltak neki. Hát szerintem ezzel ezt nem lehet elrendezni! A nagybátyám is látta, szerinte sem fagyás, mert ha az lenne, akkor nemcsak a fedlap végén jelentkezne, hanem máshol is.



Sok a hasonló panasz a temetőkben, és mindent töviről-hegyire kivizsgálnak, állítja Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója. Az említett esetnek is személyesen járt utána.
– Szakmailag nem indokolt a kérés, hogy mi állítsuk helyre a sírt, ugyanis valóban fagyás okozta a kárt. Mellette a beton járda is porlad, a kötőanyag tönkrement, sajnos ez természetes folyamat 20-25 év eltelte után – mondta Puskás Béla. – Nem külső sérülés okozta tehát a kárt, hanem elöregedés miatt morzsolódik a járda, a műkő. A Városgondnokság szakemberei is megtekintették, nekik is ugyanez a véleményük.

Puskás Béla szerint minden bejelentésre reagálnak, és rugalmasan kezelik az ügyfelek óhajait. Előfordul reklamáció, de általában megegyeznek. A folyamatba néha a Városgondnokság is belép, például, ha a temetői fák, lezuhanó ágak okoznak kárt. A fák ugyanis az önkormányzat tulajdonát képezik. Az általuk okozott károk helyreállítási költségeire a Városgondnokság elkülönített egy keretet. Nemrég fák gyökérzete szétnyomta a Sebestyén-kriptát, ezután a temetkezési cég dolgozói a tulajdonos kérésnek helyt adva fogtak renoválásba. Ha azonban az elhasználódás, elöregedés okoz kárt, az a tulajdonost terheli. A 25-30 éves síremlékek puhább mészkőből készültek, ezért gyorsabban tönkremennek, mint a jobb minőségű bazalt műkövek. Lehet rejtett anyaghiba is egy síremléken, például egy repedés a grániton, ami akár évek múlva jelentkezhet. A garanciát pedig tíz év elteltével már nem lehet a sírkövesen érvényesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!