Közélet

2016.08.23. 16:04

Taszár újra szárnyra kap: Londonból jön a reptér megmentője?

Az elmúlt két év során több befektetői társasággal is folytatott konzultációt a reptér lehetséges üzemeltetése, fejlesztése ügyében Witzmann Mihály.

K. G.

A jelek szerint mégsem küldte padlóra a Brexit a brit gazdaságot, hiszen angol befektetők jelentek meg, akik a taszári repülőtér iránt érdeklődnek, erről számolt be érdeklődésünkre a térség országgyűlési képviselője. Azaz nem mi tudakoltuk, hanem olvasóink kérdezték a Mi legyen az újság felhívásunk keretében. Portálunkon vártunk (a következő forduló szerdán, azaz holnap indul) ötleteket arról, mit kérdezzünk meg az illetékesektől. A múlt héten a harmadik legtöbb szavazatot az a kérdés kapta: „Miért nem tettek valamit az országgyűlési képviselők azért, hogy a taszári reptér ne legyen az enyészeté?”



Witzmann Mihály (Fidesz) képviselő körzetéhez tartozik Taszár, miután a 2014-es országgyűlési választásokra egy jelentősen átrajzolt választókerületi térképet fogadtak el. Ennek eredményeképpen a siófoki székhelyű körzet a lakosság és a települések számát tekintve, körülbelül a duplájára nőtt. Az így kialakult térség 71 településén mintegy 80 ezer ember él. Így történhetett meg az is, hogy a korábban kaposvári körzethez tartozó Taszárt, a jelenlegi Somogy 4-es számú, Siófok székhelyű választókerülethez csatolták.

– Magam is tisztában vagyok azzal, hogy a rendkívül jelentős múltra visszatekintő taszári reptér helyzetét mihamarabb rendezni szükséges, és megnyugtató válaszokat kell adni a kérdésre, hogy ki(k) és milyen célra tudná(k) a legmegfelelőbben hasznosítani azt – nyilatkozta lapunknak Witzmann Mihály, aki ennek érdekében több alkalommal is folytatott egyeztető megbeszélést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, Taszár polgármesterével és a helybéli lakosokkal is. Legutóbb két hete merült fel a kérdés egy taszári fórumon.

– Az elmúlt két év során több befektetői társasággal is folytattam konzultációt a reptér lehetséges üzemeltetése, fejlesztése ügyében, de konkrét megállapodásról ezidáig nem tudok beszámolni – tette hozzá Witzmann Mihály. – Néhány hónapja egy londoni befektetői kör adott részletes felvilágosítást arról, milyen jövőbeli fejlesztési elképzelései vannak a reptér ügyében. Mivel nem vagyok rá felhatalmazva, túl sok konkrét dolgot nem szeretnék mondani, de terveik szerint Kaposvár térségében egy jelentős fejlesztést kívánnak megvalósítani, mely csak a repülőtér működése által jöhet létre. Ezért a repülőteret szeretnék valamely módon birtokukba tudni. Elmondásuk alapján ez lehet hosszú távú bérlet, vagy akár vétel is. Ebben az ügyben már több alkalommal történt kapcsolatfelvétel és tényleges tárgyalás is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a potenciális beruházó között, amelybe magam is készséggel vállaltam szerepet, továbbá egyeztető tárgyalásokat kezdeményeztem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a befektetői csoport képviselői között. A tárgyalások során egy indikatív vételi ajánlat megtételére is sor került a beruházó részéről. Ezen kívül a befektetők Kaposvár Megyei Jogú Város vezetésével is felvették a kapcsolatot információm szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!