Közélet

2016.08.25. 08:40

Vízirendészeti őrs mentheti meg a balatoni viharjelzést

Kaphat-e építési engedélyt a siófoki viharjelző obszervatóriummal szomszédos telek tulajdonosa, vagy sem? A vitát immár bíróság dönti el.

Fónai Imre

Vízirendészeti őrs, esetleg vízimentő bázis létesülhet a siófoki viharjelző obszervatórium közelében, információnk szerint ez „mentheti meg” a meteorológiai állomást, amely mellett többszintes épületet emelne az ingatlan tulajdonosa, s az ügy már bíróság előtt van. Szakemberek szerint amennyiben beépítenék a szomszédos telket, azzal értelmetlenné válna a siófoki állomás léte.



– Az, hogy a Balatonon megmaradjon a viharjelzés a jelenlegi formájában, közügy, állami érdek – mondta lapunknak Lengyel Róbert siófoki polgármester, akit a napokban fogadott Tasnádi László belügyminisztériumi államtitkár, valamint Papp Károly országos rendőrfőkapitány. Közösen próbál megoldásra jutni az ügyben a város és más minisztériumok mellett a belügyi tárca. A rendőrség annyiban érintett, hogy régi terv: a viharjelző mellett egy vízirendészeti őrs, esetleg vízimentő bázis létesülne, amelynek keresik a helyszínét és a szükséges forrásokat. A siófoki polgármester felajánlotta a város segítségét egy ilyen beruházás megvalósításához.

Kaphat-e építési engedélyt a siófoki viharjelző obszervatóriummal szomszédos telek tulajdonosa, vagy sem? A vitát immár bíróság dönti el, a per nemrég kezdődött a Kaposvári Járásbíróságon. Ifjabb Vidák László építésiengedély-kérelme több fórumot is megjárt, legutóbb a megyei kormányhivatal másodfokon elutasította, s ezzel szemben nyújtott be bírósági keresetet. „Az építkezéssel sérülne a mérések reprezentativitása, a balatoni viharjelzés munkája ellehetetlenülne, így emberéleteket kockáztatna” – Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írta ezt nemrég, állást foglalva az ügyben, hozzátéve: a szaktárca is támogatja a meteorológiai szolgálat lépéseit a partmenti beépítés megakadályozásában.

Az építkezni akaró, az ingatlant még 2004-ben megvásárló magánszemély engedélykérelmét több éve először még elutasította a siófoki építési hatóság, majd bírósági ítélet kötelezte új eljárásra, melyben a tulajdonos tavaly év végén mégiscsak építési engedélyt kapott. A meteorológia és a vízügy fellebbezése nyomán lépett közbe a Somogy Megyei Kormányhivatal, és két védett hársfára hivatkozva megtagadta az engedély kiadását. Ezt követően a két védett fát kivágták a telekről, melynek nyomán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és a siófoki önkormányzat is rendőrségi feljelentést tett természetkárosítás és egyéb bűncselekmény gyanújával, a nyomozás jelenleg is tart.

A Kaposvári Járásbíróságon Horváth Ákos, a siófoki viharjelző obszervatórium vezetője megismételte: a felépíteni kívánt „óriási” családi ház veszélyeztetné a méréseik pontosságát. Vidák László azt hangsúlyozta: jóhiszeműen járt el, az OMSZ és az építési hatóság azonban nem volt partner, nem kapott tőlük megfelelő tájékoztatást. A kormányhivatal jogi képviselője megjegyezte: a helyes eljárás az lett volna, ha kisajátítják a telket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!