Közélet

2016.09.03. 07:05

A szolgáltató sem ajánlja, hogy a csapvízből igyanak Rinyaújlakon

Vízváron új vezeték építése jelentheti a megoldást a vízgondokra, Csokonyavisontán gyakran sárgás és zavaros lé jön a csapból, Rinyaújlakon a szolgáltató sem ajánlja, hogy a fogyasztók igyanak a csapvízből. Barcsiak és somogytarnócaiak internetes közösségi oldalon osztják meg egymással ivóvizes történeteiket.

Jeki Gabriella

 A „Tiszta vizet a pohárba” közösség napról-napra meredekebb dolgokat posztol. Magas mangán- és vastartalom, vízminőség javító intézkedések, tisztító technológia korszerűsítése és sok kérdőjel. Nagyjából ez jellemzi évek óta a drávamenti vízminőséget, bár tény, hogy a szolgáltató folyamatosan dolgozik a megoldáson.



Időszakosan sárgás, csúnya és zavaros a víz Csokonyavisontán és Rinyaújlakon, hívta fel figyelmünket a tényre egyik olvasónk. Azt is hozzáteszi, hogy a kisgyerekét már meg sem fürdeti benne és ivóvízként pedig egyértelmű, hogy nem használja. A lakók papírt is kaptak már arról, hogy a csapról folyó víz nem alkalmas emberi fogyasztásra. Csokonyavisontán a falu két pontján ezer-ezer literes tartályokat telepítettek, ahonnan bárki vételezhet ivóvizet szükség szerint. Ráadásul úgy tudni, hogy Rinyaújlakon az óvodát víztisztító használatára kötelezték.
– Hülyének nézik a lakosságot: ugyanúgy fizetjük a vízdíjat, mint bárki más ebben az országban, mégsem kapunk normális vizet – mondta több olvasónk. Rinyaújlak vízellátása a csokonyavisontai vízművön keresztül történik, melynek vízbázisát két, Csokonyavisontán üzemelő vízkivételi létesítmény biztosítja.

– A hálózaton felmerülő szín- és szagpanaszok oka részben az üzemelő kutakból termelt víz magas vas- és mangán koncentrációja, részben a napjainkban elavultnak számító vízkezelő technológia, valamint a vízelosztó rendszer magas kora együttesen okozza – tájékoztatott a DRV Zrt. – Rövid távú vízminőség javító intézkedés a DRV Zrt. részéről az üzemelő hálózat ütemezett karbantartás keretében történő időszakos öblítésével történik, mely felhasználói bejelentés esetén kiegészül azonnali kiszállás során történő hálózatöblítéssel is. Hozzáteszik azt is, hogy a vízminőség hosszú távú javítására tett intézkedéseket elsősorban a KEHOP Ivóvízminőség Javító Program keretében Önkormányzat által megpályázott, jelenleg kidolgozás alatt álló új vízbázis feltárása és tisztító technológia korszerűsítése irányába tett lépések jelentik.

Továbbra is tartálykocsival töltik fel a vízvári glóbuszt, és innen kapják a helybéliek a vezetékes vizet. Ezt azonban folyamatosan pótolni kell és az ismételt jó idő beköszöntésével ezt egyre gyakrabban teszik meg a szolgáltató DRV Zrt. munkatársai. Jelenleg naponta 16 fordulót biztosítanak a dél-somogyi településen. A rendszerbe augusztus eleje óta már több száz liter vizet tápláltak. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a vízvezetékrendszer ekkor hibásodott meg. A homokot felszívott kutat azonban a most zárult szakértői vélemény szerint nem érdemes sem javítani, sem felújítani. A DRV Zrt. a vízvári és barcsi rendszer összekötését javasolja, és a munka előkészítése már elkezdődött. A finanszírozáshoz szükséges pénzt azonban az önkormányzatoknak kell előteremtenie, melyhez a szükséges lépéseket megtették.

Vizes rémtörténetek Barcsról és Somogytarnócáról

– A víz még kristálytiszta a pohárba engedve, majd állás közben válik sárgássá – írta az egyik fórumozó. – Most nincs büdös szaga, de vas íze van. Tehát marad az ásványvíz és a széntabletta. 
Egy másik bejegyzés szerint a mosott fehér ruhák sárgás barnák lesznek a víztől. A barnás vizet tartalmazó poharas kép mellett a következő leírás: „ez ma folyt a csapon, ha így megy csak cukrot kell bele tenni, és teának már jó a színe, de lassan kávé helyett is tökéletes lesz, ezért csak barcsi vizet fogyasszunk.”

A nemrég elindított szavazás eredménye is figyelemkeltő. Eszerint a környéken leginkább elszíneződött és szennyezett a víz, másodsorban a szagával vannak gondok és harmadsorban nem megfelelő a minősége. A csoport tagjai a minőségi hibára szavazóktól vízmintát kérnek, melyeket összegyűjtenek és eljuttatják a DRV Zrt. vezetőségéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!