Közélet

2016.09.20. 14:04

Az egyház arca: tabuk nélkül a klérus és a hívek viszonyáról

Milyen lesz a jövő egyháza? Kicsi, és vonzó – idézték XVI. Benedek pápát azon a kötetlen kerekasztal-beszélgetésen, ahol pátosz, kioktatás és tabuk nélkül vitatták meg a témát az Art Sacra szakrális művészeti hét keretében a kaposvári püspökségen.

K. G.

A beszélgetésen részt vett Vedres Csaba zeneszerző, zongoraművész és kántor, Lőrincz Sándor író és újságíró, Simonné Pallós Piroska egyetemi docens, Rumszauer Miklós, a Szent József-Szent Margit templom plébánosa, és Varga László, a Szent Imre-templom plébánosa. Az eszmecserét moderátorként Gombos Péter egyetemi docens irányította.A résztvevők bemelegítésként pillanatokat ragadtak ki az életükből, amikor az egyház nem a jó arcát mutatta számukra. Rumszauer Miklós azt idézte fel, amikor pécsi egyetemistaként egy esti időpontban akart bejutni a püspökségre, de a portás durván elutasította. Simonné Pallós Piroska története arról szólt, hogy bár rendszeresen jár templomba főként a nagy ünnepek alkalmával, de egy időben mégis távol maradt.
– Mise után behozták a perselyt, de túl sok aprópénz volt benne, mire a pap felcsattant, hogy megmondta, csicsedlit ne tegyenek bele. És repült a kosár... Azóta is a sírás fojtogat, ha rágondolok – mondta az egyetemi docens, aki szerint a klérus és a hívek némelykor spanyolfalat építenek egymás közé, ami elválaszt és eltakar.

Vedres Csaba zeneszerző egy évtizedekkel ezelőtti élményét hozta fel, amikor inkább politikai beszédet, mint szentbeszédet hallott a paptól, aki virtuóz mozdulattal pörgette meg a furcsán forgóra állított oltárt. Ez az egyetlen alkalom volt, ami visszatetszést keltett benne, egyébként minden istentiszteletről tud olyan mondatokat hazavinni, amelyek építik a lelket.

Nem egységes az egyház arca, mást mutat a kívülállóknak és a bennfenteseknek, és néha az az érzése a híveknek, hogy nagyobb gondot fordít arra, hogy a kint lévőket meggyőzze, minthogy a bennlévőket megtartsa.
– Szeretem ezt a szeplős egyházat, ahogy Ferenc pápa írja, mert mindannyian az egyház tagjai vagyunk és nem vagyunk bűntelenek – mondta Lőrincz Sándor. – A szent és a profán néha nem válik ketté, de meg kell találni a mértéktartó hozzáállást. Újságíróként gyakran kaptunk telefonokat arról, hová lett a misepénz vagy hogy diszkóban táncolt a pap...

Rumszauer Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházi szolgálatot ne keverjék össze a szolgáltatással. A ma embere gyorsan kívánja a jót, és ez kihat az evangelizációra is. Sokaknak az a hozzáállása, hogy nekik ne adjanak el semmit. Európában azért lett nehezebb a hittérítés, mert a jólét miatt elnehezedtek az emberek.
Kell-e progresszívnek, trendinek lenni az egyháznak – erről bontakozott ki eszmecsere Gombos Péter felvetése nyomán. Élhet az egyház a mai kor eszközeivel, de csak akkor, ha ezzel Istent szolgálja, szögezte le Lőrincz Sándor. Jó példák vannak erre, és ha bevonják a világiakat, egészségesebb egyházkép bontakozhat ki. De azt sem szabad elfelejteni, hogy Somogyban van pap, akinek 11 miséző helye van, és a benzinpénz egyre többe kerül, mert előfordul, hogy a perselyben csak 150 forint gyűlik össze. Egy karakteres plébánossal azonban szárba szökkenhet a közösség, és hagyja dolgozni az angyalokat is.
– Az egyház arcai azok az ágyhoz kötött idősek is, akik rózsafüzért morzsolgatnak. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, pedig a nagy erő bennük van – tette hozzá.

Rumszauer Miklós egy idős karthauzi szerzetestől kapott terrekotta Krisztus-archoz hasonlította az egyház igazi arcát. Ha közelről nézik, repedezett és töredezett, látszik rajta Jézus szenvedése. Ha eltávolodnak tőle, és messziről tekintenek rá, békés és megdicsőült...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!