Közélet

2016.09.07. 17:16

Egy utca, két óvoda – szomszéd-rivalizálás a gyerekek átíratásával

Kis túlzással az utca egyik végén a balatonföldvári, a másik végén a kőröshegyi óvoda. Most utóbbiban nagyobb a létszám, a kőröshegyi polgármester szerint tíz-tizenöt éve nem volt példa ilyen magas gyerekszámra, amit azt is megdobott, hogy a szomszédos város ovijából egy egész csoportnyi nebulót írattak át az őszre a szülők.

Fónai Imre

 – Egy óvodai csoport jött óvónőstől, ez bennünket is meglepetésként ért, de még elférnek, igaz, már tervezzük a bővítést – mondta lapunknak Marczali Tamás kőröshegyi polgármester. – Művészeti óvodánk van, mely talán ezért is vonzó, a közeli településekről is hoznak közel húsz gyereket, s miért ne lennénk büszkék arra, hogy hozzánk hetven apróság jár, több, mint a szomszédos város óvodájába?!

A vezetőváltással egy időben egy óvónő felmondott, s zömmel földvári szülők vitték utána a kicsinyüket, ennyi a történet – foglalta össze Holovits Huba balatonföldvári polgármester, Feketéné Széll Tünde, a földvári Mesevár óvoda új vezetője pedig úgy pontosított: kilenc gyerek követte az óvónőt Kőröshegyre. Azt Holovits Huba is elismeri, hogy sajnálatosan egyre fogy a gyereklétszám  a városban, ami miatt várhatóan a finanszírozást is át kell majd gondolniuk. Ma ötvenkét kicsivel működik a Mesevár, bőven száz fölötti létszám is volt korábban...

Kőröshegy pályázatot nyújtott be az óvodabővítésre- és felújításra, 60 millió forintba kerülne a fűtéskorszerűsítéssel, napkollektor-beszereléssel és játszópark-kialakítással is járó beruházás – árulta el Marczali Tamás, s azt is, hogy a terveik szerint körzetközponti intézmény lesz, négy település fenntartásában, tehát Szántód, Kereki és Pusztaszemes is csatlakozik. – Ki tudunk jönni a feladatfinanszírozásból – állította a kőröshegyi faluvezető. – A bővítés pedig azért is indokolt, mert a következő években sem csökken a gyereklétszám a községben. S idővel az óvodafenntartói kör is tovább bővülhet...

Feketéné Széll Tündének, a balatonföldvári óvoda vezetőjének is számos terve van. – A mozgás, a drámapedagógia, a zene, az ének révén kívánjuk segíteni a gyermekek személyiségfejlődését – sorolta. – Ha már jó hírű zeneiskola működik a városban, a zene is része lesz a közös programjainknak, az általános iskolai tanító nénik pedig gyakori vendégei lesznek a nagycsoportnak. Külön foglalkozásokat tervezünk magatartászavaros kicsiknek, s létrehoznánk a balatoni óvónők közösségét földvári bázissal. Dolgozunk tehát, hajrá, Mesevár!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!