Közélet

2016.09.05. 13:42

Falunapon is határvadászokat toboroznak Somogyban, 55 év a felső korhatár

Szeptember elsejével indult az ORFK égisze alatt a határvadászok toborzása, a Készenléti Rendőrség állományába 3 ezer fő felvételét tervezik. A folyamat a Készenléti Rendőrség átszervezésével jár, nyolc új bevetési osztályt hoznak létre, az egyiket Kaposvár székhellyel. Somogyból nincs elérendő keretszám meghatározva, de a toborzók minél több jelentkezővel lennének elégedettek. Ennek érdekében olyan tömegrendezvényeken is megjelennek, mint a falunapok, de az interneten is nyomulnak.

Kovács Gábor

Mi az a határvadász? – kérdezte érdeklődve édesapját egy kisfiú, megállva a rendőrség sátra előtt a Miénk a város fesztiválon, ahová kitelepültek a toborzók, hogy minél több újoncot fogjanak. A határvédelem ezen új formáját ki mondva, ki nem mondva a migránshelyzetre adott válasznak szánták a kormány részéről.

– Sok mindent tudunk ígérni – mondta Balaskó Anikó alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság humánszolgálati vezetője. – Például az első két hónapra, még a tanulás időszakára bruttó 150 ezer forint illetményt kapnak munkabérként. Két hónap elteltével egy sikeres vizsga után próbaidős hivatásos szolgálati jogviszonyba nevezik ki őket, attól fogva 220 ezer forint lesz az alapilletményük.
Még nem tudni, hogy a somogyi jelentkezők a megyében maradnak-e, de erre is van esély. Az mindenesetre biztos, hogy oda vezénylik őket, ahol a legnagyobb szükség van rájuk az adott időszakban, tette hozzá a rendőrtiszt, aki felsorolta a kikötéseket is.

– A feltételek ugyanazok, mint a rendészeti szakközépiskolákban – mondta Balaskó Anikó. – A jelentkezőknek be kell tölteniük a 18. életévüket, büntetlen előélettel, magyar állampolgársággal és belföldi lakhellyel, valamint érettségivel kell rendelkezniük. A felső korhatár az irányadó öregségi nyugdíjból levont tíz esztendő, vagyis 55 év, amennyiben egészségileg, pszichikailag és fizikailag megfelel az alany. Egy külön egység van a Belügyminisztériumon belül, hogy megvizsgálják a jelentkezők kifogástalan életvitelét.

Hagyományos módszerekkel is toboroznak, de követik a célközönségnek tekintett generáció elvárásait, vagyis új módszereket is bevetnek. Kitelepülnek a tömegeket megmozgató rendezvényekre, és az interneten is megjelentek. Határvadászképzés címmel a rendőrség egy Facebook-oldalt indított, de a Twitteren és a police.hu oldalon is adnak tájékoztatást. A közösségi oldalon kétirányú módon, vagyis kérdezhetnek is az érdeklődők. De az országos toborzási központtól, vagy a bármely rendőrségi szervtől kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők.
– Meg fogjuk keresni azokat a személyeket, akik potenciálisan szóba jöhetnek. Így falunapokon, vagy a polgárőrség rendezvényein is toborzunk – folytatta Balaskó Anikó. – Még csak pár nap telt el, de elmondható, hogy nagyszámú érdeklődővel találkoztunk már. Persze arra nem gondolok, hogy aki nem siet, az nem fér majd be...


Mit ígérnek a határvadásznak?


A szolgálat ellátása során térítésmentes étkezést és szállást biztosítanak a határvadász járőrtársaknak. A 220 ezer forintos alapilletményen kívül pótlékokhoz is juthatnak. A nyelvvizsgával rendelkezőknek külön pótlék jár, és a kínai, arab vagy orosz nyelvtudás előnyt jelenthet. Emellett éjszakai és készenléti pótlék is jár. Az illetményen kívüli juttatásokban is bővelkedik az ajánlat. Évi bruttó 200 ezer forint cafeteria, lakbértámogatás, vagy albérleti díj hozzájárulás, utazási költségtérítés, üdülési támogatás. Még a folyószámlájukra is kapnak évi négyezer forint költségtérítést, és kedvezményes mobiltelefon tarifacsomagot vehetnek igénybe. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent a gépjárművezetői engedély és a harcművészeti jártasság, vagy egyéb évek óta folytatott sport tevékenység.      


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!