Közélet

2016.09.08. 18:28

Klasszikus zenével (is) gyógyít a falusi háziorvos

Andalító Chopin-muzsika szól a kisbárapáti orvosi rendelőben. A betegek már hozzászoktak, hogy a gyógyítással együtt jár zenés szolgáltatás. Horváth Tamás háziorvosnak a klasszikus zene mellett számos hobbija van, fotókat készít, fest és íjászkodik is.

K. G.

– A zene szeretete középiskolás koromban kezdődött – mondta Horváth Tamás. – Akkor vettünk egy lemezjátszót, és Pintér Miklós, a gyulai kórház labor főorvosa átjött hozzánk egy Ghiaurov-lemezzel, kipróbálandó a készülék hangját. Azt hallgatva rájöttem ez a műfaj nagyon tetszik. Három-négy éven át zeneiskolába is jártam, hegedültem. Magyarországon nem illik ilyet mondani, de véleményem szerint a Kodály-módszer arra jó, hogy a gyerek megutálja a zenét. Szegedi orvostanhallgató koromban láttam egy fantasztikus Faust előadást Gregor Józseffel Mefiszto szerepébenben. Azóta szaporodnak a lemezeim.



A gyulai születésű orvos a szegedi egyetemi évek után a békéscsabai kórházban dolgozott. 1989-ben, 34 évesen került Somogyba. Ahogy ő fogalmaz erről: eljött, mert elhitte, hogy a Dunántúl már Nyugat-Európa. Aztán szembesült a valósággal, és a beilleszkedés sem ment könnyen, mert tapasztalata szerint Belső-Somogyban máig „gyüttmentnek” tartják a betelepülteket. Vidéken a munka sem könnyű, és egyre kevesebb az orvos.
– Tragikusnak látom a helyzetet. A törökkoppányi háziorvos kollégának 76 évesen sikerült nyugdíjba mennie úgy, hogy most a nágocsi kolléga látja el azt a körzetet is. A jelen finanszírozás és politikai hozzáállás mellett lehetőség sincs arra, hogy legyen utód. Mi vagyunk az utolsó mohikánok... Nincs, aki idejönne – mondta Horváth Tamás. – Amikor a környékbeli orvosi ügyeletbe próbáltam orvost találni, négy egyetem, négy családorvosi tanszékén is próbálkoztam. Akkor mindössze hárman végeztek családorvosként, de mind a háromnak megvolt már az állása: kettőnek Németországban, a harmadiknak Angliában.

Szakmailag is megpróbálják ledegradálni, elég rendes sikerrel a háziorvosi szakmát, tette hozzá. – Nagyfokú „fejlövöttség” kell ahhoz, hogy valaki ezen a pályán maradjon. Nem elég a hivatástudat, mert beszélhetünk a Hippokratészi esküről, viszont aki erre hivatkozik, nem ártana, ha ismerné az eskü szövegét, és tudná azt is, hogy Hippokratész rabszolgaként kezdte, de korának egyik legmegbecsültebb embere lett mind erkölcsileg, mind anyagilag. Németh László korában az orvos, a pap, a tanító Isten után a második ember volt a faluban. Most mindenki belénk próbálja törölgetni a lábát, már abba, aki ezt eltűri – mondta a háziorvos. – Csak azt az országot sajnálom, ahol az értő olvasás érettségi tétel lett. Nekünk az általános iskola második osztályában már értőn kellett olvasni...

Hat-hét éves kora óta fotóz, egy Pajtás fényképezőgéppel kezdte. Azóta több ezer képet készített, utazásokat és épületeket örökített meg, kedveli a makro- és a természetfotózást is. Vatikáni útján Benedek pápát is lefotózta. Egy fényképe a naplementét ábrázolja a Garda-tónál, és egy tengerparti fotó alapján egy festményt is készített. Másik kikapcsolódása az íjászat. A lányát kísérte el a kaposvári íjász sportklubba, de végül ő ragadt ott. Volt, hogy évi 12 versenyen is részt vett, az idén már csak egyen. Majd jövőre. Az edzőjének megígérte, hogy megy minden versenyre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!