2016.09.11. 14:37
Már nem az unokáknak ültetjük a diófát
A nagy diófogyasztó országokban közkedvelt minőséget hozó tóti diós Közép-Európa legnagyobb egybefüggő dióültetvénye, ahová nem csupán belföldről járnak tapasztalatszerzésre a szakma képviselői. Ezért is alakult úgy, hogy a lengyeltóti diófesztivál egy országos szakmai tanácskozásból nőtte ki magát a somogyi programkínálat és gasztronómiai jeles alkalmává.
A tóti dió hírnevét őrizni kell, s ez is az egyik oka, hogy Juglans Hungária Kft. és az önkormányzat karöltve ünnepi programsorozatba ágyazza évről-évre a dióbetakarítás kezdetét.
Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere kiemelte: a konferencia azóta is töretlen sikerrel zajlik, ahol telepítés, a növényvédelem, a korszerű technológiák és az értékesítés aktuális helyzetét vitatják meg a szakemberek, illetve osztják meg egymással tapasztalataikat. Az idén a legnagyobb probléma az volt, hogy az áprilisi fagy következtében országszerte jelentős károk keletkeztek a dióültetvényekben, így a termésátlag alulmúlta a várakozásokat. A konferencia egyik tanulsága volt az is, hogy a korszerű technológia, a minőségi fajok és az évenként frissített állományok felülírják azt a mondást: diófát az unokájának ültet az ember.
A szüret hangulatában az idei diófesztivál látványos felvonulással kezdődött: feldíszített mezőgazdasági gépek és néptáncosok vonultak az utcára. A kulturális vonulattal fűszerezett rendezvényen külön versenyeztették a cukrászok és a háziasszonyok diós tortáit, süteményeit.
A szőlőszüretet a boráldás, az Ördöngös Táncegyüttes szüreti kavalkádja is képviselte. A terménybetakarításhoz tartozott a szilvalekvár főzés, a friss, vagy éppen feldolgozott zöldségek-gyümölcsök őstermelői kínálata, de az újkenyér sütése is. Az idén 900 éves Lengyeltóti tiszteletére pedig 900 darab szilvás gombócot főztek, illetve 900 darab diós kiflit sütöttek.