Közélet

2016.09.11. 14:37

Már nem az unokáknak ültetjük a diófát

A nagy diófogyasztó országokban közkedvelt minőséget hozó tóti diós Közép-Európa legnagyobb egybefüggő dióültetvénye, ahová nem csupán belföldről járnak tapasztalatszerzésre a szakma képviselői. Ezért is alakult úgy, hogy a lengyeltóti diófesztivál egy országos szakmai tanácskozásból nőtte ki magát a somogyi programkínálat és gasztronómiai jeles alkalmává.

Vigmond E.

A tóti dió hírnevét őrizni kell, s ez is az egyik oka, hogy Juglans Hungária Kft. és az önkormányzat karöltve ünnepi programsorozatba ágyazza évről-évre a dióbetakarítás kezdetét.
Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere kiemelte: a konferencia azóta is töretlen sikerrel zajlik, ahol telepítés, a növényvédelem, a korszerű technológiák és az értékesítés aktuális helyzetét vitatják meg a szakemberek, illetve osztják meg egymással tapasztalataikat. Az idén a legnagyobb probléma az volt, hogy az áprilisi fagy következtében országszerte jelentős károk keletkeztek a dióültetvényekben, így a termésátlag alulmúlta a várakozásokat. A konferencia egyik tanulsága volt az is, hogy a korszerű technológia, a minőségi fajok és az évenként frissített állományok felülírják azt a mondást: diófát az unokájának ültet az ember.



A szüret hangulatában az idei diófesztivál látványos felvonulással kezdődött: feldíszített mezőgazdasági gépek és néptáncosok vonultak az utcára. A kulturális vonulattal fűszerezett rendezvényen külön versenyeztették a cukrászok és a háziasszonyok diós tortáit, süteményeit.
A szőlőszüretet a boráldás, az Ördöngös Táncegyüttes szüreti kavalkádja is képviselte. A terménybetakarításhoz tartozott a szilvalekvár főzés, a friss, vagy éppen feldolgozott zöldségek-gyümölcsök őstermelői kínálata, de az újkenyér sütése is. Az idén 900 éves Lengyeltóti tiszteletére pedig 900 darab szilvás gombócot főztek, illetve 900 darab diós kiflit sütöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!