Közélet

2016.09.16. 07:52

Nyolcszáz betöltetlen állás - egyre nagyobb a tanárhiány

Informatika, természettudományok, testnevelés, tanító. Leginkább ilyen képzettségű pedagógusokat keresnek a somogyi iskolákba: a kozigallas.hu portálon jelenleg 18 tanári állást hirdetnek a megyébe, harmadát Kaposvárra, a többit jellemzően falvakba.

A. V.

– Országosan már nyolcszáz betöltetlen állás lehet, legalábbis a meghirdetett helyek alapján – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Somogyért is felelős ügyvivője. – És mindez egy óriási butaság miatt, hiszen régóta kérjük, vonják vissza az ide vonatkozó kormányrendeletet, mely megtiltja, hogy a nyugdíjba vonulók helyére új kollégát vegyenek fel.
A szakszervezeti vezető hozzátette, azt is hiába szorgalmazzák, hogy az iskolaigazgatók kapják vissza a munkáltatói jogaikat, mert jelenlegi helyzetben, vagyis, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) gyakorolja a jogokat, rendkívül hosszú az átfutási idő.



– Ha valaki elmegy nyugdíjba, az álláshely automatikusan megszűnik – magyarázta Nagy Erzsébet. – Az iskolának pedig hiába lenne szüksége új tanárra, az új státuszt engedélyeztetni kell a Klikkel, ami hosszas adminisztráció. Addig viszont nem lehet kiadni az órákat, helyettesítésekkel kell megoldani a problémát az intézményeknek, s persze a túlórákat nem fizetik ki.

A PDSZ Somogyért is felelős ügyvivője szerint leginkább a reál tantárgyaknál komolyak a gondok: a negyven éves munkaviszony után sok szaktanár megy nyugdíjba, viszont az elmúlt évtizedekben kevesen végeztek természettudományos tanári szakokon, így például kémia tanárt alig lehet találni.
– A másik nehézség, hogy a kistelepülésekre nem szívesen mennek dolgozni a pedagógusok – jegyezte meg Nagy Erzsébet –, nem véletlen, hogy Somogyban is a betöltetlen álláshelyek kétharmadát falusi iskolákba hirdetik.

A kozigallas.hu szerint például Somogysámsonba rajz, Kaposfőre ének-technika, Somogyvárra tanító-német, földraj és biológia tanárt, Mesztegnyőre technika-testnevelés, Vésére német szakos pedagógust keres a Klik, míg Kaposvárra a szakképzési centrumnál jellemzően szakmai tantárgyak – közgazdász, ügyvitel, gépíró, vendéglátó – állásai betöltetlenek. keret

Pénz jár a kirándulásért nem pihenőnap

Több, az elmúlt időszakban osztályával több napos tanulmányi kiránduláson járt tanár is megkereste lapunkat, nehezményezve, hogy bár napokon keresztül gyakorlatilag 24 órás szolgálatban felügyeltek a gyerekekre, a kirándulás utáni napon normál tanítás szerint kellett dolgozniuk, vagyis nem kaptak pihenőnapot, s ezt méltánytalannak érezték.
– Az idevonatkozó 326/2013-as kormányrendelet szerint nem is jár – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ Somogyért is felelős ügyvivője. – Viszont a bérükben jelentkeznie kellene a pluszmunkának.

A citált rendelet 33. paragrafusának b. pontja szerint ugyanis a pedagógiai, nevelési programban meghatározott tanulmányi kirándulás esetén rendkívüli munkavégzés, ügyelet és készenlét rendelhető el, melyért átalánydíjazás illeti meg a közalkalmazott pedagógust. Aki „munkanapon 14 órától másnap reggel hat óráig, heti pihenőnapon és munkaszüneti napon 0–24 óráig tartó időszakban ügyeletet teljesít. Az ügyelet idejéből 22 órától másnap reggel hat óráig tartó időszakból a ténylegesen munkavégzéssel töltött időt, a reggel hat órától 22 óráig tartó időszaknak pedig a teljes időtartamát be kell számítani a rendkívüli munkavégzés idejébe.”

– Készenlét esetén az átalánydíj mértéke az óradíj húsz százaléka, heti pihenőnapon és munkaszüneti napon harminc százaléka jár – magyarázta a szakszervezeti vezető. – Az éjjeli időszakra az átalánydíj mértéke az óradíj ötven százaléka, heti pihenőnapon, illetve munkaszüneti napon hatvan százaléka. A nappali ügyeletnél az átalánydíj az óradíj hatvan százaléka, heti pihenőnapon és munkaszüneti napon, ha a közalkalmazott kap másik pihenőnapot, az óradíj száz százaléka, ha nem kap másik pihenőnapot, az óradíj százötven százaléka. Csak éppen ezeket a pénzeket a túlórákhoz hasonlóan hajlamos nem kifizetni a Klik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!