Közélet

2016.09.12. 05:11

„Új” vadászok a Balatonnál – csupán a helyiek maradtak ki...

A területen közel tíz éve vadászó Szárszó Vadásztársaság, vagy a Sefag és a vele szövetkező két környékbeli mezőgazdasági cég vezetőiből alakult új társaság vadászhat a következő húsz évben Balatonszárszó, Szólád, Balatonőszöd, Balatonföldvár, Szántód térségében? Ez volt a szántódi földtulajdonosi gyűlés kérdése.

Fónai Imre

A Szárszó Vadásztársaság tagjai már jó előre, napokkal a gyűlés előtt S.O.S.-jelzéseket adtak le, attól tartva, hogy esélytelenek lesznek a szántódi gyűlésen és elveszítik vadászati jogosultságukat, mert ők kevesebb földtulajdonos meghatalmazását tudják beszerezni, mint „befolyásos” vetélytársaik. A vadászati területek újrafelosztását a januártól hatályos, módosított vadászati törvény írja elő.



A Szárszó Vadásztársaság levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, amiben egyebek között azt írják: a hatóság által frissen kijelölt balatonszárszói vadászterület 712 hektár balatoni vízterületet és 230,76 hektár állami kezelésű erdőt is magában foglal. „A Sefag Zrt., a szóládi székhelyű Agro Balaton Kft. és a Balatonőszödre bejegyzett Őszöd Agrár Zrt. (e két társaságnak egy a tulajdonosa és ügyvezetője) a 2007-től a területen vadászó helyi földtulajdonos vadászok mellőzésével hirdetményt tettek ki a földtulajdonosi gyűlés összehívására, azzal a céllal, hogy a vadászati jogot a 2016. májusában a Sefag és a két agrárcég vezetőiből és dolgozóiból megalakított Völgyhíd Vadásztársaságnak átjátsszák”.

„A kis szárszói vadászterületen élő földtulajdonos vadászközösség 2007 óta szakszerűen és eredményesen gazdálkodott, ennek eredménye (kb. 14 millió forint) vagyoni biztosíték a területbérlet, a vadkár és egyéb költségek rendezésére” – írták. Palotai Dezső, a Szárszó Vadásztársaság elnöke azt állította: összeteszik a haszonbérleti földjeiket és tovább vadásznak, ez volt az eredeti egyezség, az agrárcégek vezetői azonban végül a Sefaggal fogtak össze, amit jól mutat szerintük a területért jelentkező Völgyhíd Vadásztársaság tagnévsora, is, a két agrárcég vezetőivel, Horváth Tamással és Bolla Sándorral, továbbá Barkóczi István Sefag-vezérigazgatóval és Iberpaker Gáborral, a Sefag szántódi erdészetének vezetőjével. – A kicsi észak-somogyi vadászterületet felértékeli, hogy szomszédos a Sefag állami területeivel – így Palotai. – Szerintünk ez összeférhetetlen, habár nem vagyunk jogászok, mi továbbra is csak vadászni akarunk.

A szántódi földulajdonosi gyűlésen jól láthatóan elkülönülten ült le a két tábor, az esélyek pedig már akkor világossá váltak, amikor ismertették a szavazati arányokat. Az egyik helyi gazdálkodó, Kenesei Zsolt 30, az Agro Balaton Kft. 16, az Őszöd Agrár Zrt. 12 százaléknyi vokssal bírt, a teremben helyet foglalók zöme 1-2 százaléknyival. Így aztán nem volt meglepő, hogy 82 százalékos többséggel a Völgyhíd Vadásztársaságé lett a vadászati jog 2037.február 28-ig. Iberpaker Gábor, a Sefag szántódi erdészetének igazgatója a gyűlésen és lapunk kérdésére is elmondta: az állami Sefag „nem játszik”, nincs az érdekeltek között, hiszen bár a Sefag is érintett földterülettel, de a magyar állam nem regisztrált a gyűlésre, mert azt szeretné, hogy az érintett magán földtulajdonosok döntsenek, nem kívánt ebbe beleszólni. – Így aztán összeférhetetlenségről, törvénytelenségről sem lehet szó – jegyezte meg lapunknak.

– Ötszáz hektáron mi gazdálkodunk, így különösebb „kampányra” se volt szükség, hogy összegyűjtsük a földtulajdonosok meghatalmazásait – mondta Bolla Sándor, az Agro Balaton Kft. és az Őszöd Agrár Zrt.
ügyvezetője, a Völgyhíd elnöke. – A földek egy része tulajdonosunké, Horváth Tamásé, egy részét haszonbérletben műveljük. Azt szerettük volna elérni, hogy a területen valóban gazdálkodók vegyék kézbe a vadászatot, mert így működik jól. A Szárszó Vadásztársaság vezetésében akad olyan, aki egyetlen hektár földdel sem rendelkezik. Nálunk sem csak a tagok vadászhatnak egyébként a jövőben, hanem bárki, aki tisztességes és betartja a szabályokat.
– „Csupán” a helyi gazdák maradtak ki, más saját területen vadászni, és más fizetni, hogy vadászhassunk – jegyezte meg a szántódi földtulajdonosi gyűlés után Palotai Dezső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!