Közélet

2016.09.27. 07:49

Válóok: segély! Papíron szétmennek havi plusz 22800 forintért

Babócsán jóformán egy utcára való fiatal megcsinálta; papíron szétköltöztek, elváltak a segély miatt, ez nem titok arrafelé.

N. L., H. M., F. I.

22 800 forint. Ennyi pénzért kellene elválnom a feleségemtől, pedig a házasságunkkal semmi gond, szeretjük egymást – mondja nem kevés keserűséggel a hangjában a dél-somogyi Rab Mihály. – A válásra kizárólag azért volna szükség, mert egyikünknek sincs munkája, és a törvény szerint családon belül csak az egyik fél jogosult a szociális segélyre.
A középkorú dél-somogyi férfi azt is mondja, nem maguktól jutottak el a válás gondolatáig, ezt a tanácsot a hivatalban kapták. A szociális ügyek intézőjétől. A történet nem egyedi, ugyanezt a tanácsot sok somogyi településen, sok szegény házaspár megkapta már. Halkan, együttérzően, jóindulattal, hiszen az ügyintéző is ugyanúgy érzi az egész helyzet fonákságát, mint az érintettek.



A lapunknak nyilatkozó férfi végül úgy döntött, nem válik. A családi kasszából ugyan fájóan hiányzik az a 22 800 forint, de hétvégi munkával – feketén – igyekszik pótolni. – Én nem tettem meg, de tudok jónéhány házaspárról itt a mi falunkban is, akik megfogadták a tanácsot – mondja. – Szétmentek, hogy mindketten jogosultak legyenek a segélyre, hiszen minden forint számít. Mocskos egy világ ez, ahol a szegénynek még a családjához sincs joga.

Rabéknál „szerencsésebb” Orsós József, ő ugyanis csak élettársi kapcsolatban él a párjával, így válniuk nem kellett. – Csakhogy a közös lakcím nálunk is gond volt – mondta el lapunknak a férfi. – A hivatalban azt mondták, az is kizáró ok, ha azonos lakcímen élünk az élettársammal. Ezért át kellett jelentkeznem két házzal arrébb, a testvéremékhez, hogy az élettársam is és én is megkaphassuk a szociális segélyt.
– Babócsán jóformán egy utcára való fiatal megcsinálta; papíron szétköltöztek, elváltak a segély miatt, ez nem titok errefelé – mondta lapunknak Kalányos István babócsai roma jogvédő. – Nem ítéli el őket itt senki, ezerszer inkább azokat, akik ilyen törvényeket hoznak. Elkeserítő, hogy erre kényszerítik a szegény embert, s beszédes, hogy a hivatali ügyintézők maguk mutatják meg a kiskapukat.

– Tény, hogy nagyon magas a válások száma  országosan és Somogyban egyaránt – mondta megkeresésünkre Illyés András, a Központi Statisztikai Hivatal nyugalmazott demográfusa, aki szerint számos ok húzódhat meg a háttérben, ám az anyagi gondok vélhetően nagy súllyal esnek latba. Rámutatott: nem kizárólag a fiatalok körében általános jelenség a válás. Manapság jóval több idősebb ember hagyja el házastársát, mint korábban, s úgy tűnik, hogy jó ideig megmarad ez a mostani helyzet.

– Ki csodálkozik azon, hogy ennyi párkapcsolat bomlik fel? – így Orbán István, a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának kaposvári elnöke, aki évtizedeken át dolgozott a gyermekvédelemben. – Számos somogyi család olyan szegénységben él, hogy a mindennapi élelmiszer megvásárlása, az olcsóbb gyógyszer kiváltása hihetetlen nehézséget jelent számukra. Az anyagi biztonság hiánya, a folyamatos nélkülözés előbb-utóbb kikezdi a stabil házasságokat is. Ott is könnyen fellazulhatnak a kötelékek, ahol a házastárs külföldön vállal munkát.

– Ó, az effajta segélyezési trükk nem új keletű – válaszolta érdeklődésünkre Hári László, a Balatontól nem messze fekvő Teleki polgármestere. – Különböző segélyekhez már a múltban is könnyebben lehetett ilyen papíron különköltözéssel hozzájutni. Bizonyos társadalmi rétegek számára sosem jelentett problémát az ilyen trükközés, ám egy ilyen kicsiny, néhány száz fős faluban, mint Teleki, a döntő többségre ez nem lehet jellemző. Már csak azért sem, mert köznevetség tárgya lenne, ha ez valakiről kiderülne, a legtöbben aligha vennék rá magukat arra, hogy ilyesmivel állítsanak be a hivatalba...

– Gondolt már valaki arra, mire elég a 22 ezer forint? – kérdez vissza Göbölös György kadarkúti nyugdíjas. – Vidéken alig van munkahely, jószerivel csak a közmunka marad, életerős, tettre kész fiataloknak. Erre viszont nehéz családot alapítani. Szerinte először is tisztességes béreket fizető munkahelyeket kellene teremteni tömegével, s ha elfogadhatóak volnának a fizetések, akkor nyilván anyagilag stabilabb körülmények között élnének a párok, amely kihat a mindennapjaikra is.
Állítja: a nehéz sorsú emberek egy sor dologból ki vannak zárva: még a ház körüli kert megművelése is nehezen megy számukra, hiszen drága a vetőmag, a szántás, de az állatok etetéséhez szükséges takarmány ára is jócskán megugrott. Göbölös György szerint anyagilag kiszolgáltatott helyzetben az ember mindent megtesz a túlélésért, igyekszik alkalmazkodni a körülményekhez. S ha ez sikerül, akkor esély van arra, hogy a család is egyben maradjon.
– Most viszont gyakran az van, hogy a nincstelenség, a kilátástalanság elől külföldre mennek a somogyi fiatalok, s nyilván ez sem tesz jót a kapcsolatoknak – jegyezte meg. – Sajnos, ezt értük meg, jó lenne, ha ez a helyzet minél hamarabb változna, s akkor talán nem lenne ilyen magas a válások száma Somogyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!