Közélet

2016.10.19. 11:43

Balaton mint megye? Ma még nincs egységes akarat

Balaton megye helyett egy forrásokkal és hatáskörökkel bíró területfejlesztési szerv is hatékonyan képviselhetné a régiót, ez lehetne a Balaton Fejlesztési Tanács. Ezt is tartalmazza az a válasz, amit lapunk a sonline.hu „Mi legyen az újság?” rovatában feltett kérdésre kapott.

Fónai Imre

Olvasónk azt kérdezte: napirenden van-e balatoni megye, régió, bármely önálló balatoni közigazgatási egység létrehozása a hatékonyabb Balaton-fejlesztés érdekében?



Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezetének, a Balatoni Integrációs Kft.-nek a vezetője válaszában azt írta: több felmérés is azt mutatja, hogy a Balaton térsége a turizmusgazdaság létrejöttével mára szerves gazdasági és társadalmi egységet képez. Az állandó lakosok mellett az üdülőtulajdonosokat is magába foglaló balatoni helyi társadalom tagjai erősen kötődnek a térséghez, ez az identitás az üdülőkörzet területén kettős (megyei és balatoni) identitást eredményez, melyen belül a parthoz közelítve egyre inkább a Balatonhoz kötődés dominál.

„A térség önálló megyévé, régióvá válásának gondolata az elmúlt száz évben valóban többször felmerült – így a kft. vezetője. – Hiszen a régió fejlesztésével és
működtetésével kapcsolatos speciális feladatok ritka időszakokat kivéve nem voltak összhangban az ezek kezeléséhez szükséges hatáskörökkel és forrásokkal”.

Molnár arra hívja fel a figyelmet: önálló Balaton  megye kialakításához ma nincs meg az érintettek (kormányzat és más szereplők) egységes akarata. Az uniós fejlesztési források erőteljesebb „Balatonra irányítása” sem támogatott az uniós bizottság által. Megoldás lehet azonban a Balaton fejlesztési forrásait kézben tartó, stratégiát alkotó, erősebb felhatalmazással bíró területfejlesztési szerv létrehozása, ami kézenfekvően a BFT lehetne.
Fontos volna a kft. vezetője szerint a Balaton vízgyűjtőjére kiterjedő egységes Balatoni Vízügyi Igazgatóság megteremtése is. A tó és vízgyűjtője ma három igazgatósághoz tartozik, holott a Tisza, a Duna és a Dráva mellett a Balatonra is önálló vízgyűjtő-gazdálkodási terv készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!