Közélet

2016.10.19. 16:30

Barakkba zárt gulag

A gulagon 30-50 rab is összezsúfolódott egy 1,2 négyzetméteres, rosszul fűtött barakkban, amelyhez hasonlót felállítottak a Rippl-Rónai Megyei Múzeum előtt, hogy arra a 800 ezer magyarra emlékeztessen, akiket a szovjet munkatáborokba hurcoltak.

Kovács Gábor

Sztálin kényszermunkásai 18 millióan voltak. Napi 12-16 órán keresztül, -42 fokig kötelező volt a munkavégzés bányákban, kőfejtőkben, vasútépítéseken, fakitermelő telepeken az Ural, a Kaukázus, Kazahsztán és Szibéria zord, embertelen tájain. A napi norma nem teljesítéséért ételmegvonás járt. A magyarok közül 200 ezren sohasem tértek haza. Az éhezés, a végkimerülés, a fagy és az erőszak naponta szedte áldozatait. Akik azonban túlélték, hihetetlen történetekről számoltak be.Ne felejtsük el: 60 éve azt mondta egy nép, hogy elég volt! – hangsúlyozta Szita Károly polgármester a megnyitón, és visszaemlékezett a Szabadságért Kaposvár Érdemérem kitüntettjére, Keményfi Bélára, akinek a Magyar leventék a sarkkörön túl című önéletrajzi kötetéből Sarkadi Kiss János színművész olvasott fel részleteket.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A magyarok közül 200 ezren sohasem tértek haza
[/caption]

Sorsszerű véletlen, hogy a Gulag-emlékévben létrejött kiállítás éppen most érkezett Kaposvárra, emelte ki. A Fő utcán felállított T-34-es tank azok hősiességét szimbolizálja, akik Molotov-koktélokkal szálltak szembe az orosz hadsereggel, tette hozzá.   

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!