Közélet

2016.10.04. 07:25

Egyre több az elektromos yacht a siófoki kikötőben

A Balatonon belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot üzemeltetni tilos. Motoros vízi sporteszközt a hajózási hatóság által kijelölt pálya kivételével tilos üzemeltetni.

F. I.

Kitől lehet engedélyt szerezni motorcsónak használatára a Balatonra, hiszen a siófoki kikötőben a nyáron tíz-tizenöt motoros yacht is látható volt? – „Mi legyen az újság?” rovatunkban kérdezte ezt egy olvasónk, amikor arra hívtunk fel: tegyenek fel kérdéseket a Balaton jövőjével kapcsolatban.



Horváth László, a balatoni vízirendészet vezetője válaszában a jogszabályt idézte. E szerint motorcsónakokra, kisgéphajókra a Nemzeti Közlekedési Hatóság adja ki az üzemeltetési engedélyt, a jogszabályi feltételek teljesülése esetén. Általánosságban a Balatonon belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot üzemeltetni tilos. Motoros vízi sporteszközt a hajózási hatóság által (az illetékes települési önkormányzat egyetértésével) kijelölt pálya kivételével tilos üzemeltetni. A tiltás nem terjed ki például a hajózási hatóság, a rendőrség, a vámhatóság, a katasztrófaelhárításban közreműködő szervezetek, természet- és környezetvédelmi hatóságok vízijárműveire.

A vitorlás kishajó belső égésű segédmotorját (üzemeltetési engedély hiányában) csak kikötőben és 300 méteres körzetében, a komp útvonala közelében, sürgős segítségnyújtás esetén, vagy viharjelzéskor kikötőbe hajózásra használhatja. Üzemeltetési engedély adható egyebek között vízi sportversenyek, vagy szervezett oktatás esetén, vízi munkák végzésekor, vízi mentőegyesület mentőmotorosára.
Horváth László megjegyezte: a siófoki kikötőben egyre több elektromos yachtot látni.



A siófok-kiliti egykori hangárépületben mikor valósul meg a világháborúban lelőtt és a Balatonból kiemelt repülőgépek kiállítása? – kérdezte hírportálunk egy másik olvasója „Mi legyen az újság” felhívásunkra, a siófoki önkormányzat egy korábbi elképzelésére utalva. A városháza válasza: „Siófok Város Önkormányzata ciklusprogramjában nem szerepel a Siófok-Kilitiben lévő régi hangárépületben a világháborúban lelőtt és a Balatonból kiemelt repülőgépek kiállítása”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!