Közélet

2016.10.27. 12:48

Együttléttel az elfogadásért az esélyteremtési napon

Egyre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a szakma szerint arra, hogy csökkentsük a többségi társadalomban az előítéletességet a fogyatékkal élőkkel szemben, ugyanakkor a tolerancia erősítése is fontos feladat volna. Annál is inkább, mert folyamatosan nő a fogyatékkal élők aránya, az utóbbi években például nyolcszorosára nőtt az autisták száma. A másság elfogadtatása pedig együttléttel, közös programokkal, a másik megismerésével megy csak. Ezért is szervezett az idén ismét esélyteremtési napot a Bárczi módszertani intézmény társszervezeteivel karöltve.

Márkus Kata

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény a Somogy Megyei Család, az Esélyteremtési és Önkéntes Ház, a Napkerék Egyesület valamint az ÉFOÉSZ Somogy Megyei Szervezete csütörtökön szervezte meg esélyteremtő és figyelemfelhívó napját a fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok társadalmi integrációjának elősegítésére. A rendezvényen játékos sportágválasztó keretében dönthettek a gyerekek, melyik sportot művelnék akár komolyabb szinten is, ugyanakkor a program részeként bemutatkoztak a fogyatékkal élőket támogató civil szervezetek is.

Ugyanis, azon túl, hogy a fogyatékosok megismerhessék saját támogató szervezeteiket, a rendezvény azt is szolgálta, hogy a többségi társadalom tagjai közelebb kerülhessenek a fogyatékkal élőkhöz, méghozzá közös programok segítségével.
– Mert ahhoz, hogy csökkenthető legyen az előítéletesség a fogyatékosokkal szemben, hogy képesek legyünk a másság elfogadására, jobban meg kell ismernünk őket, méghozzá a saját közegükben – mondta el érdeklődésünkre Benczéné Csorba Margit, a Bárczi módszertani intézmény főigazgatója. – Amíg ennek érdekében nem teszünk meg mindent, addig nem várhatunk szemléletváltást a társadalomban. Mert az ember már csak olyan, hogy tart az ismeretlentől. Éppen ezért szerintem el kellene érnünk, hogy tantervi szinten kötelező legyen a részvétel olyan közös programokon, melyek keretében találkozhatnak épek és fogyatékkal élők. Az épek így megismerhetik fogyatékkal élő társaikat, méghozzá a saját közegükben.

Azért is volna ez fontos, mert Benczéné Csorba Margit szerint folyamatosan emelkedik a fogyatékkal élők aránya, az utóbbi néhány évben például nyolcszorosára emelkedett az autizmus spektrumzavarral élők száma. – Sajnos egyre súlyosabb esetekkel is találkozunk – tette hozzá a főigazgató –, persze az is igaz, hogy jóval több ilyen esetet derítenek föl, válik ismertté. Tehát a fogyatékkal élők itt vannak közöttünk, s véleményem szerint tantervi szintű, kötelező közös projektek segíthetnének a tolerancia erősítésében, az előítéletek csökkentésében, a másság elfogadásában.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!