Közélet

2016.10.10. 14:24

Nem engedik kitenni a német kisebbség 56-os emléktábláját Ecsenyben

Egy 1956-os emléktábla körüli huzavona borzolja a kedélyeket a kis somogyi faluban. A helyi kisebbségi önkormányzat kihelyezné, az önkormányzat viszont nem támogatja. Nem lehet tudni, csak sejteni, hogy személyes ellentétek miatt fajult idáig a helyzet.

Kovács Gábor

Az Ecsenyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökségi tagja megmutatja a fekete gránit emléktábla tervét. Egy lyukas magyar zászló és egy Ady-idézet mellett tizenhárom név sorakozik rajta, és a felirat: „Az 1956-os dicsőséges forradalom eseményeinek ecsenyi résztvevői”. Közülük volt, aki a budapesti eseményekben vett részt ipari tanulóként, mást a megtorlás után megvertek, majd rendőri felügyelet alá helyeztek, és volt, aki a mernyei gépállomáson verte le a falról a vörös csillagot. 



– Nemzetiségi önkormányzatunk több ízben eleget tett már annak, amelyet erkölcsi kötelességének érez, nevezetesen azt, hogy megörökítsük a helyi történelmi eseményeket. Erre két hely biztosít méltó lehetőséget a faluban: az evangélikus templom mellvértje és a községháza – mondta az Ecsenyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökségi tagja, aki a nevét nem akarja adni a nyilatkozathoz, mondván a teljes vezetőség nevében beszél.
A templomnál már van emléktábla az első és a második világháborúban elesettekért, és a sváb kitelepítés, valamint a málenkij robot áldozatainak emlékére. 
– Elérkezettnek láttuk az időt, hogy a sorsfordító események közül most az 56-ost örökítsük meg, éppen a 60. évfordulón. Első körben megkérdeztük a presbitérium gondnokát, hogy kirakhatjuk-e a táblát a templom mellvértjére, ahol a három másik is van – folytatta az elnökségi tag. – Először azt felelte, hogy nem látja akadályát ennek, később azonban a presbitérium ülése után nemleges választ kaptunk. Ezután a kaposvári lelkésznél is érdeklődtem az okokról, de csak annyi jutott a tudomásomra, hogy az egyház ezzel nem foglalkozik. Következő lépésként megkérdeztük az ecsenyi önkormányzatot és képviselő-testületet. A jegyző hivatalosan elő is terjesztette a kérelmünket, de egyetlenegy indok nélkül elutasították.

Pedig mi ingyen és bérmentve készítenék el a táblát, az állami támogatásunkból fizetnénk. Nem kértünk rá pénzt az önkormányzattól, nem gyűjtöttünk a lakosságtól, és nem kerestünk szponzorokat. A polgármesteri hivatal falán van egy kis táblánk, amelyen a nemzetiségi önkormányzat neve szerepel. Hogy megoldást találjunk, még abba is benne volnánk, azt le lehetne venni, és a helyére feltenni az 56-os emléktáblát. De ezt sem lehet, nem tudjuk miért. Pedig már megrendeltük egy kőfaragónál. 
Ecseny hajdani sváb falu, ahol sokáig élt a kitelepített németek és a helyükre a Felvidékről betelepített magyar családok közötti ellentét. Mára azonban megtörtént a megbékélés, ám az elnökségi tag szerint lappangó nemzetiségi ellenérzések még lehetnek a háttérben. Vagy egyszerűen az baj, hogy nekik, és nem másnak jutott eszébe az ötlet.     
           
Megkérdeztük Ecseny polgármesterét, hogy miért nem kerülhetett ki a faluban a Német Nemzetiségi Önkormányzat által készítetett tábla, amely az 1956-os forradalom ecsenyi résztvevőinek állítana emléket.
– Nem kívánom ezt bővebben kommentálni, a panasz kapcsán csak annyit óhajtok elmondani, hogy erről egy testületi döntés született, amely egyhangúlag elutasította a tábla kihelyezését. – mondta Kőkúti István polgármester. – Az úr, aki a tábla kitételét szorgalmazza, hitelét vesztette a településen. Ecseny egyébként méltóképpen megemlékezik az 1956-os forradalomról, a közösségi házban műsort adunk, ahol a Megarox együttes is részt vesz, szavalatok hangzanak el. A település lakossága maximálisan együtt érez az 1956-os forradalom áldozataival, többek családtagja érintett, ezért nagy összefogás van ebben a tekintetben a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!