Közélet

2016.10.19. 16:15

Választási kampány bottal fenyegető cigány elnökkel, durvul a helyzet Siófokon

– Úgyis szétverem a fejedet, te köcsög! – kiabálja a siófoki Fő utcán Németh Zsolt, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, s közben egy hosszú, piros színű botot fog a kezében. Mindez egy, a Facebook-ra a napokban felkerült videófelvételen látható, amit feltehetően telefonnal rögzített a szóváltás egyik résztvevője. A felvételen csoportosulás látható, majd megjelenik Németh Zsolt (csak ő ismerhető fel), aki valakivel elkezd kiabálni, bottal a kezében.

Fónai Imre

– Elpusztítalak, megöllek, te rohadt beszármazott köcsög! – kiabálja Németh, mire valaki a háttérből azt kérdi tőle: – De mi a gond?
– Majd megbeszéljük, te köcsög! – feleli a roma elnök, miközben többen is csitítani próbálják, a vitás felek közé állva. – Taknyosorrú gyerek, puszta kézzel, meg fegyverrel jössz?
– De mi a gond? – firtatja tovább a felvételen nem látható személy.
– Megkereslek, te köcsög, hamarosan! – ígéri Németh és eltávozik.Németh Zsolt saját Facebook-oldalán reagált. „A részemről lévő megnyilvánulás, amit a videófelvételen látnak, a valóság egy részét tartalmazza – írja a siófoki roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Azt már viszont nem tartalmazza, ami percekkel előtte történt, hogy énrám kést rántott, és ő volt ennek az egész eseménynek a kezdeményezője, a felvétel nem tartalmazza azt sem, hogy mindenféle fideszes g…cinek lehordtak és más trágár szavakkal aláztak”.Az a személy, akire Németh szóban rátámadt a siófoki Fő utcán, a roma elnök szerint „bódító szereket terjeszt fiatalok számára”. Azt is írja a Facebook-on, hogy „én személy szerint bűnöző társulattal azonosulni nem tudok, sem erkölcsileg, sem emberileg és nem is vagyok köteles, még akkor se, ha cigány származásúak”. A roma elnök úgy véli, a november 27-re kiírt időközi roma nemzetiségi önkormányzati választás kapcsán akarták lejáratni ezzel a videóval.


Lengyel lemondásra szólítja föl

Németh Zsoltnak
haladéktalanul távoznia kell a siófoki közéletből – áll Lengyel Róbert polgármester szerdai közleményében. A városvezető szerint a roma elnök „viselkedése a büntető törvénykönyvben rögzített garázdaság bűncselekmény minden tényállási elemét kimeríti, és bárki más részéről is elfogadhatatlan, de egy felesküdött kisebbségi politikus-vezető, egy városi képviselő-testületi külsős tag esetében különösképpen”.
Németh Zsolt érdeklődésünkre azt mondta: nem kíván lemondani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!