Közélet

2016.11.13. 13:15

„Egy Balaton van, így is kell kínálni és fejleszteni” – utoljára 35 éve volt ennyi pénz

A turisztikai tervezés és fejlesztés alapegysége a turisztikai fogadóterület, a desztináció – mondja ki a turizmusfejlesztési törvényjavaslat. Tehát nem a megye, nem a kistérség, vagy az európai uniós fejlesztések régiós alapegysége, hanem az a térség, ami egy adott turista célpontja. A legjobb példa erre éppen a Balaton. Felvirrad végre a TDM-ek ideje?

Fónai Imre

– Évek óta ezt hangsúlyozzuk, most ezt látjuk visszaköszönni a készülő jogszabályban – reagált lapunk megkeresésére Hoffmann Henrik, a régiós szinten az országban először megalakult TDM, a Balatoni Regionális Turizmus Szövetség elnöke.A Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által most benyújtott törvényjavaslat hatálya a hazai költségvetésből és az európai uniós társfinanszírozású fejlesztési forrásokból megvalósuló turizmusfejlesztési programok szakmai tervezésére és irányítására terjed ki – közölte az MTI. Rögzíti, hogy e fejlesztések tervezése az állam feladata, ezek koordinálására hozták létre a Magyar Turisztikai Ügynökséget. A Turizmus.com szakportál azt írja: strukturális probléma, hogy a turisztikai fejlesztések tervezéséhez nem szolgálnak alkalmas keretként a kialakult közigazgatási egységek és területfejlesztési kategóriák. Egy-egy fogadóterületet komplex módon kell fejleszteni, és nem külön-külön egy-egy attrakciót. Ez áll több európai ország – például Ausztria, Olaszország – turisztikai sikerei mögött is.
– Egy Balaton van, egységes egészként kell a piacon kínálni és a fejlesztéseket is így tervezni; régóta küzdünk ennek elfogadtatásáért – emlékeztetett Hoffmann Henrik. – Eddig az okozta a legtöbb problémát, hogy három régió határán fekszik. A készülő törvény végre áttörést jelenthet, mert ezt felülírja. Várjuk, hogy a fejlesztési pénzek is így érkezzenek majd a régióba.

Hoffmann egyébként úgy tudja: heteken belül a kormány elé kerülhet a hónapokkal ezelőtt visszavont, azóta újragondolt Balaton-fejlesztési keret, ami a hírek szerint még az eredeti 300 milliárd forintnál is több pénz elköltésére ad majd lehetőséget.

Utoljára 35 éve volt ennyi pénz   

Balaton régió – a szerző kommentárja

TDM: Turisztikai Desztináció Menedzsment. Ausztriai mintára a turizmus szereplői alakították meg idehaza is helyi, majd régiós és országos szervezeteiket. Néhány éve egy kihelyezett kormányülésen Orbán Viktor még rákérdezett, mi a fene az a TDM, most pedig a készülő jogszabályba már bekerül a desztináció, a fogadóterület fogalma, mint a turisztikai tervezés, fejlesztés alapja. A turizmus alapfogalma, hiszen a vendéget sem a megye-, sem a településhatár nem érdekli, éppen a TDM-ek javasolták, hogy azt volna célszerű kiírni a fogadására: „Üdvözli a balatoni régió!”.

Utoljára 35 évvel ezelőtt volt annyi pénz turizmusfejlesztésre, mint ma, elképesztő lehetőség van a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőinek kezében – ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a minap. Arra utalt: a nyolcvanas évek elején Ausztria 300 millió dolláros hitelt nyújtott Magyarországnak turisztikai infrastruktúra-fejlesztésre. Az akkori mintegy 30 forintos árfolyammal számolva 9 milliárd forintról beszéltünk, ami az akkori GDP egy százalékát tette ki. Abból a pénzből épült például több fővárosi szálloda, vagy a ferihegyi repülőtér új terminálja. A mostani több mint 300 milliárd forint is egy százaléka a jelenlegi GDP-nek. Egy fellendülés ma is aktuális volna a Balatonnál.

A kiemelt üdülőkörzet területén például az egy lakosra jutó Települési Gazdasági Erő (TGE) az országos átlaghoz képest fokozatosan csökkenő mértékű. 2013-ban az egy lakosra jutó országos átlagnak már csak alig 80 százalékát érte el a régió gazdasági ereje, míg a kilencvenes években ez az országos átlag másfélszerese volt. S míg 1994-ben a balatoni régió még az ország GDP-jének három százalékát termelte meg, a legutolsó mérés alapján ez két százalék alá esett. Somogy megyében a nemzeti össztermékhez a Balaton-térség 1994-ben ötven százaléknyit adott, másfél évtized múltán ez negyven százalékra csökkent.
Tíz éven át, 1994 és a kétezres évek közepe között fokozatosan nőtt a régióban a Települési Gazdasági Erő, az előállított érték; 2005-2006-ban ez a folyamat megtorpant, 2008-tól meredek esés figyelhető meg – számolt be kutatásaikról Kabai Gergely, a Pannon Elemző Iroda munkatársa egy konferencián.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!