Közélet

2016.11.10. 15:59

Évtizednyi adómentesség a CSOK-osoknak

Nem lesz több a városban fizetendő kommunális adó jövőre, a fizetőparkolókban sem kell többet fizetnünk, nem kerül többe az autóbuszjegy és bérlet, s nem emelkednek a temetkezési díjak sem 2017-ben. Az önkormányzati bérlakások bérleti díjai ugyan nőnek, Szita Károly polgármester szerint hat százalékos lenne a reális áremelés, ám csak két és fél százalékot emel a város. Egyebek mellett erről is döntött a város képviselő-testülete a csütörtöki közgyűlésen. A helyi adórendelet módosítása kapcsán kiderült az is, hogy 10 éves kommunális adómentességet kap az, aki a CSOK 10 milliós támogatását veszi igénybe, s 10 százalék helyi adókedvezményhez jut az a cég, amelyik kutatás-fejlesztést hajt végre. Határoztak arról is a városatyák, hogy a négy pályázó közül ki vezeti a jövőben a Takáts Gyula könyvtárat.

Márkus Kata

Zárt üléssel kezdődött a városi közgyűlés csütörtöki ülése, a Takáts Gyula könyvtár igazgatói posztjára pályázó négy jelölt közül kettő kérte a zárt ülés elrendelését. A grémium rövid tanácskozás után egyhangúlag úgy határozott, hogy a szintén pályázó mostani igazgató, Horváth Katalin helyett Horváth Pétert nevezi ki a téka új igazgatójává.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Tíz százalék helyi adókedvezményhez jut az a cég, amelyik kutatás-fejlesztést hajt végre
[/caption]
Ezt követően a jövő évi önkormányzati szolgáltatások díjairól tárgyaltak a képviselők, elsőként az autóbuszjegy, és bérlet árakról. Nem emelkednek jövőre a viteldíjak, ám a napirend kapcsán Pintér Attila (MSZP) a régi autóbuszok sorsáról is érdeklődött. Gombos Attila, a Kapos Holding elnök-vezérigazgatója arról számolt be, hogy a napokban írják alá a szerződést a református egyházzal kettő darab Scania eladásáról, a többi még megvan. Szita Károly polgármester elismerte, hogy használt buszt eladni ma nagyon nehéz, majd felhívta a figyelmet, hogy a Kaposvári Közlekedési Zrt. részére az idén 150 millió forint kiegészítést adott a város, jövőre 120 milliót tervez erre a célra Kaposvár úgy, hogy 90 milliót ad át közvetlenül bízva abban, hogy nem lesz szükség a teljes összegre. – Ma a Főgáz kútjaiból tankolnak az új buszok – mondta a polgármester –, ám ha elkészül a Cseri úton a saját gáztöltő állomásunk, az előreláthatólag 30-35 milliós megtakarítást eredményez. Ugyanakkor már gondoskodnunk kell a most még új buszok pótlásáról, erre alapot kell képezni. Ötszázmillióért pedig elektromos buszokat is vásárol Kaposvár, amelyek a belváros legfrekventáltabb utcáin fognak közlekedni.



Döntött a közgyűlés arról is, hogy jövőre is 6500 forint marad a lakásonként fizetendő éves kommunális adó, mégis módosították az erről szóló önkormányzati rendeletet méghozzá akként, hogy 10 évre adómentességet biztosít Kaposvár azok számára, akik a CSOK10-et igénybe veszik. Az építményadó általános mértéke marad négyzetméterenként 835 forint, s nem emelkedik a telekadó sem. A helyi iparűzési adó marad a törvényi maximumban megfogalmazott kettő százalék, s megmarad valamennyi kedvezmény, ami az előző évben volt.
– Ugyanakkor 10 százalékos adókedvezményt kapnak a jövő évtől a kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató cégek – emelte ki Szita Károly. – Igaz, hogy ez 50-100 millió forint között iparűzési adókiesést jelent a városnak, ám fontosabb számunkra, hogy ezek a vállalkozások a jövő iparágát valósítják meg.

Se a könyvtár használati díja, se az Együd kulturális központ kiállításainak jegyárai nem emelkednek jövőre. A Rippl-Rónai Múzeum igazgatójának javaslatára a kiállítóhelyeken a jegyárakat 50-100 forintra kerekítik. Az önkormányzati bérlakások bérleti díjai ugyan nőnek, Szita Károly polgármester szerint hat százalékos lenne a reális áremelés, ám csak két és fél százalékot emel a város. Nem emelkednek jövőre a fizetőparkolókban fizetendő díjak sem, s kedvezményes bérlet kiváltására is lehetőséget biztosít a város a bölcsődébe, óvodába valamint az általános iskola legföljebb negyedik osztályába járó gyerekek szülei számára.
– Szerettem volna megoldani azt a problémát, hogy mikuláscsomag kerülhet abban az öt percben az autók szélvédőjére, amíg a szülő bekíséri a gyermekét az oviba, iskolába – mondta Szita Károly. – Ezért bevezetünk egy olyan kedvezményes bérletet, amelynek a díja évi bruttó ezer forint, s az intézményt közvetlenül határoló utcában jogosít parkolásra az intézmény nyitvatartási napjain reggel 9 óráig valamint délután három óra és fél hat között.

Felvetődött, hogy miért csak a negyedik osztályig van lehetőségük ilyen bérletet vásárolniuk a szülőknek, mire a polgármester azt javasolta, a tavaszi szünetig mérjék föl az igényeket, s ha kell, egészítsék ki akár ötödik, hatodik osztályig a lehetőséget.

Határoztak arról is a városatyák, hogy újabb öt évre szóló megállapodást ír alá Kaposvár a kamarazenei fesztivál szervezőivel és évi 45 millió forinttal támogatja a rendezvényt. Ám a forrást csak három évre biztosítja a város, el kell ugyanis érni ez idő alatt, hogy csökkenjen a szükséges önkormányzati támogatás a megrendezéshez. Pályázatot is hirdet „Tehetséges fiatalok Kaposvár jövőjéért” elnevezéssel polgármesteri díj elnyerésére a város. A pályázaton azok a 30. életévüket be nem töltött fiatalok vehetnek részt, akik kaposvári állandó lakóhellyel rendelkeznek, vagy a Kaposvári Egyetemen, illetőleg valamely kaposvári középiskolában tanulnak, vagy kaposvári munkáltatónál dolgoznak. A legjobbnak ítélt koncepciót benyújtó pályázó 300 ezer forint díjazásban részesül.

Téliesítenék a teraszokat?

Ismét napirendre került a belvárosi vendéglátóegységek teraszainak a kérdése a közgyűlésen, amiben korántsem volt egyetértés a képviselők között. Szép Tamás (Fidesz) azon az állásponton volt, hogy nem lehet helyeselni a teraszokon látható fülkék, bódék megjelenését még akkor sem, ha fontos, hogy a vendéglátás fejlődjön a városban. Szita Károly hangsúlyozva, hogy a szabálytalanságokat meg kell szüntetni, s elismerve, hogy valóban rondák a fekete fagyis bódék, mégis kilátásba helyezte, hogy megvizsgáltatja, miként lehet téliesíteni, zárttá tenni a teljes teraszokat annak érdekében, hogy az őszi-téli időszakban is legyen élet a belvárosban. Pintér Attila a polgármesterrel értett egyet, hozzátéve: az intézkedés nem csak a turisták érdekeit szolgálná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!