Közélet

2016.11.03. 15:39

Facebook-per: nem bűnösök a megosztók, kártérítési pert indítanak

Immár jogerősen sem követtek el bűncselekményt a siófoki Facebook-megosztók, mivel a Szekszárdi Járásbíróság néhány hónappal ezelőtti határozatát most a Szekszárdi Törvényszék is helybenhagyta. Fellebbezést a járásbíróság tárgyalást mellőző döntése ellen a Facebook-megosztókat beperlő Balázs Árpád korábbi siófoki polgármester nyújtott be. A törvényszék azonban most kimondta: Balázs fellebbezése alaptalan.

Fónai Imre

Többször is megírtuk az országos visszhangot kiváltott ügy kipattanása óta: Balázs Árpád siófoki expolgármester tizenhét olyan személyt perelt be becsületsértésért, akik megosztottak egy cikket a Facebookon. Az ismeretlen szerzőjű írás egy korábbi, még Balázs Árpád polgármestersége idején nyélbe ütött ingatlanügyletet taglalt. Mivel kezdetben bekapcsolódott az ügybe közvádlóként az ügyészség is, több megosztót rabosítottak, azaz bűnügyi nyilvántartásba vettek a rendőrségen. Az országos visszhang nyomán közel háromezren osztották már meg az ominózus ingatlanos cikket a Facebookon, de Balázs Árpád a tizenhét elsőként beperelt magánszemélyen kívül többektől nem igényelt elégtételt.



A Szekszárdi Járásbíróságon áprilisban magánvádas eljárás kezdődött, lévén, hogy idő közben az ügyészség kiszállt a perből. Akkor a siófoki expolgármester úgy nyilatkozott, hogy amennyiben bocsánatot kérnek tőle, úgy a legtöbbektől ezt elfogadja és a feljelentést velük szemben visszavonja. Bocsánatkérésre azonban egyetlen perbe fogott cikkmegosztó sem volt hajlandó. A bíróság ezek után tárgyalás mellőzésével határozott a Facebook-megosztók elleni eljárás megszüntetéséről.

Balázs Árpád fellebbezése nyomán a Szekszárdi Törvényszék most azt állapította meg: az első fokon eljáró bíróság helyesen mondta ki, hogy Balázs Árpád közszereplő, miként azt is, hogy az általa sérelmezett, a vádlottak által megosztott Facebook-bejegyzés pusztán kritikai észrevételeket tartalmaz egy korábbi ingatlan-pályázattal kapcsolatban.

Azon a Facebook-oldalon, melyen az ominózus ingatlanos írás is megjelent („Árpi lapjairól kitiltottak társasága”) csütörtökön egy bejegyzés azt tette közzé: a hírek szerint a perbe fogottak viszontpert indítanak Balázs Árpád ellen, kártérítés végett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!