Közélet

2016.11.07. 04:56

Gasztrotérkép: a Balaton alapanyaga a fenyvesi angus marha

A balatonfenyvesi angus marha a Balaton-régió egyik legjobb alapanyaga lett 2016-ban egy szakmai zsűri ítészei szerint, a másik a vászolyi sajt a Balaton-felvidékről. Itt az ideje megjegyezni a kiemelkedően jó minőségű hazai termékeket, és persze a termelőket – e jelszó jegyében fogtak zsűrizésbe a Balatoni Gasztrotérkép vendéglősei és séfjei, figyelembe véve a folyamatos, megbízható minőséget, szállítási kapacitást, no meg a vendégek visszajelzéseit.

Fónai Imre

Az ítészek között a déli partot a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa és konyhafőnöke, Csapody Balázs és Jahni László képviselte.
A jó alapanyag a gasztronómia kiinduló pontja – fogalmaztak A Balaton Alapanyaga díj alapítói. Úgy vélik, lassan, de biztosan növekszik az olyan gazdaságok száma, melyek képesek magas minőségű termékekkel ellátni a régiós éttermeket. Szeretnék támogatni és elismerni a hazai termelőket, és tovább népszerűsíteni az egész éves balatoni gasztronómiát, valamint a vendéglátók pozitív, összefogáson alapuló szemléletét.A legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől. A szakmai zsűri tagjai két-két javaslatot vittek a közös megbeszélésre, ahol szinte teljes egyetértésben választották ki a régió számukra legkiemelkedőbb alapanyagait, a balatonfenyvesi angus marhát és a vászolyi sajtot. A fenyvesi Hubertus Bt. marháinak húsát számos vendéglátóhely hamburgerhez is használja. Csapody Balázs arról beszélt: a kezdetektől a fenyvesi angus marhával dolgoznak. Az idei befutók mellett kiemelték a vadhúst, a Balaton vízgyűjtő területéről származó tavakban nevelt nyurgapontyot, a keszthelyi tokhalat, a mandulát, a levendulát, a somogyi kifliburgonyát, vagy éppen a nemesvámosi tökmagolajat. A zöldségek szerepét is kiemelkedően fontosnak nevezték a szakemberek, néhány balatoni étterem zöldségfelhasználásának akár kilencven százaléka már saját termelésből, vagy termeltetésből származik. A vászolyi sajtból és balatonfenyvesi angus marhából készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek húsz balatoni étteremben: november 25-től három hétvégén át, december 11-ig megtalálhatóak lesznek az ezen alapanyagokból készült ételek a Balatoni Gasztrotérkép számos tagéttermében.

Véres inges hentestől rendel a konyhafőnök

A Hubertus-marha nemrég tört be a hazai piacra, üzletekbe, étteremkonyhákra. Több, mint háromezer szarvasmarhát tartanak a Balatonfenyvesen bérelt földeken. – Régi álmunk visszacsempészni azt, ami az állami gazdaság idejében is jól működött: saját feldolgozás, értékesítés, vágóhíddal, húsüzemmel – magyarázta Oliver Hahnenkamm, a Hubertus Bt. ügyvezetője. – A helyi gazdákat is bevonjuk; eladjuk nekik a tehenet, visszavásároljuk a borjakat, hizlaljuk, értékesítjük. Régiós termékeket, minőségi magyar húst az asztalra, ennek a jelszónak a jegyében Csapody Balázs, a balatonszemesi  Kistücsök étterem tulajdonosa volt a biztatónk és a tesztelőnk is. Közvetlenül a séfekkel állunk kapcsolatban: a hentes még véres ingben beszéli meg a rendelést a konyhafőnökkel.


A csicsóka Csapody apósának kertjében terem

A jövő a magyar mezőgazdaság és a vendéglátás egymásra találásában van – ez a véleménye Csapody Balázsnak. „A helyi, környékbeli beszállítók termékei kerüljenek az éttermek asztalára, s ezek a gazdálkodók ebből (is) éljenek – így a Kistücsök tulajdonosa. – Akadnak már jó példák. Hiszen mind több vendég a helyi jellegzetességeket keresi. Fontos volna a mezőgazdaság rendberakása: ne mennyiségi, hanem minőségi termelés legyen. Legyenek újra kapirgálós csirkék, legyen minőségi zöldség és gyümölcs. Mi folyamatosan keressük a helyi termelőket és meg is találjuk már; nem kell nagyáruházban beszereznünk a sajtot, hanem helyi sajtkészítő hozza, őstermelőtől vásároljuk a burgonyát, a répát, a valódi savanyúkáposztát, somogyi vadhús-beszállítónk világszínvonalú. Vagy például a csicsóka apósom kertjében terem, a mogyoróolajat meg az egyik környékbeli borász készíti.”

Balatoni hal: megoldási javaslaton dolgoznak

Ha helyi termék, akkor nem kerülhető meg a balatoni hal kérdése sem. A Balatoni Gasztrotérkép szereplői elkötelezettek a balatoni halászat kérdéskörének rendezése mellett. A Balaton nem létezhet hal nélkül, a tavi halak beszerzése pedig jelenleg számos nehézségbe ütközik. „Utoljára adjuk fel a reményt, nagyon bízunk benne, hogy sikerül előrelépnünk a balatoni hal témájában, jelenleg is ezen dolgozunk, és egy komplex megoldási javaslatot fogunk letenni az asztalra” – jelentette be Csapody Balázs. A Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence arról beszélt: javasolni fognak egy hármas származási jelölést a Balaton-régióban működő vendéglátóipari egységeknek a strandbüféktől egészen a legfelkapottabb éttermekig, hogy a fogyasztók pontosan tisztában lehessenek azzal, milyen és honnan származó halat is fogyasztanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!