Közélet

2016.11.01. 17:16

Megváltozott szokások: egyre kevesebb a koporsós temetés

Ahogy az országban, úgy Somogyban is alapvetően megváltoztak a temetkezési szokások az elmúlt ötven évben, az első hazai hamvasztók megjelenését követően.

Márkus Kata

Míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy az elhunyttól ne hagyományos, koporsós temetésen vegyenek végső búcsút a hozzátartozók, addig ma egyre ritkább a koporsós temetés. Míg a fővárosban mindössze a temetések 10-15 százaléka ilyen, addig Kaposváron ennyire még nem elterjedt a hamvasztásos temetkezés: ezek aránya 2000-ben 34 százalék volt, ma 53 százalék. A temetkezési vállalkozók körében végzett felmérés szerint ugyanakkor ahogy az országban, úgy a megyében is, egyre többen vannak olyanok, akik a legolcsóbb temetkezési formát választják. Vagyis anyagi okok miatt hazaviszik szeretteik hamvait.



– Ám amíg országosan tízből hárman viszik haza a hamvakat, addig Kaposváron 10-ből talán egy hozzátartozó dönt így – mondta el érdeklődésünkre Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. – A Somogy Temetkezési Kft.-től évente nagyjából 160 urnát visznek haza, érzelmi okokból évente kettőt-hármat, a többi urna hazavitele egyértelműen anyagi okból történik. A fővárosban ugyanakkor akad olyan temetkezési vállalkozó, ahol az ügyfelek 60 százaléka magával viszi a hamvakat. Igaz ez azért van, mert a vállalkozónak ez az érdeke. Ám később a család előbb-utóbb – ha van valamelyik temetőben sírja – belopja az urnát valamelyik budapesti temetőbe. Ez az állítás egyébként Kaposváron is igaz. A család ugyanis ezzel megússza a képviselőtestület által kötelezően megállapított díjakat és az áfát is.

Országos átlagban mintegy félmillió forintra becsülik az emberek a temetésünkkel, illetve az elhalálozásunkkal együtt járó költségeket, ám Puskás Béla szerint ez az összeg vidéken kevesebb. Igaz nagyban függ a temetés költsége attól, milyen szintű szolgáltatásokat vesz igénybe a család. – Egy átlagos temetés ma Kaposváron 265 ezer forint – mondta Puskás Béla. – Somogy más településein még ennél is alacsonyabbak lehetnek a költségek. A hamvasztásos temetés általában olcsóbb, mint a koporsós, de akár egyforma is lehet e kettő költsége. Minden attól függ, hogy a hozzátartozó milyen szolgáltatást és milyen kellékeket rendel meg. Bármelyik temetési módot is választja a hozzátartozó, a köztemetés nettó 100 ezer forintos költségétől 400-450 ezer forintig terjedhetnek a költségek. Mindehhez hozzájön az áfa, ami jelentősen megterheli a temetési költségeket. Amennyiben hazaviszik a hamvakat, a hozzátartozó megtakarítja az urnahely díját, a ravatalozás költségeit, az urna elhelyezés díját, a virág és koszorú költségeit. A legnagyobb tétel pedig, hogy a családnak nem kell megfizetnie a képviselőtestület által kötelezően megállapított díjakat és az áfát. Ez 50-70 ezer forint is lehet az igénybe vett szolgáltatástól függően.

A szóróparcellás temetésről szólva az ügyvezető igazgató elmondta: Somogy megyében egy szóró parcella van, a kaposvári Nyugati temetőben. Évente 270-300 szórásos temetés van. Ebből nagyjából hatvanat rendel meg hozzátartozó, további húsz alkalom köztemetés. A csontmaradványok hamvasztás utáni elszórása 140-160 alkalom. Lejárt, meg nem váltott kolumbáriumból kivett hamvak elszórása pedig évi 50-70 alkalom.

Puskás Béla
ugyanakkor úgy látja, nagy gond a gyászfeldolgozás során, hogy a hozzátartozók hamvasztásos temetés esetén nem a testtől, hanem a hamvaktól búcsúznak. – A szeretett hozzátartozó elvesztése lelki betegséget okozhat, amiből nagyjából egy év alatt lehet felgyógyulni – mondta – Ám az urnától való búcsú azt jelenti, hogy a hozzátartozó nem éli meg olyan intenzíven az elszakadást, mint a testtől való búcsú esetén. Lassabban indul tehát el a gyász feldolgozása, így tovább is tart a gyógyulás. Kivéve persze, ha a hozzátartozó nem kötődött érzelmileg erősen az elhunythoz. Tovább fokozza a bajt a hamvak hazavitele. A hazavitt urna látványa ugyanis időről-időre felszaggatja a sebeket, lassítja a gyógyulást. A következmény pedig több lelki beteg ember. Megítélésem szerint az elhunyt testének, hamvainak a temetőben vagy kegyeleti emlékhelyen van a helye.

A Vatikán nemet mond a hamvak szétszórására

Nem sokkal Mindenszentek ünnepe előtt temetkezési útmutatást közölt a vatikáni Hittani Kongregáció. E szerint az egyház a hívők számára nem engedélyezi az elhunytak hamvainak otthoni őrzését, valamint a hamvak szétszórását sem.
A katolikus egyház kétezer évig a temetést látta az egyetlen helyes temetkezési módnak, aztán 1963-ban a Vatikán azzal a megszorítással engedélyezte a hamvasztást, ha azt nem a feltámadás tagadásának demonstrálása miatt választja az elhunyt.
A most keletkezett, Krisztussal való feltámadásért kezdetű vatikáni dokumentum nyolc pontban foglalja össze a Hittani Kongregáció instrukcióit a halottak temetéséről és kremáció esetén a hamvak megőrzéséről. A dokumentum megerősíti, hogy az elsődleges továbbra is a temetés, a hamvasztást a test brutális elpusztításának nevezi a szöveg. A kongregáció hangsúlyozza, a hagyományos temetkezési hely elősegíti az elhunytakról való megemlékezést és a hozzájuk intézett ima lehetőségét, a halottak „elrejtése” és „magántulajdonként” való kezelése helyett. A Hittani Kongregáció nem engedélyezi ugyanakkor a hamvak otthoni őrzését, amelyhez rendkívüli vagy súlyos esetekben püspöki engedély szükséges. Nemet mond a hamvak levegőben, földön, vízben vagy más módon történő szétszórására, s arra is, hogy az elhunyt személy hamvait emléktárgyakban vagy ékszerekben helyezzék el. Abban az esetben, ha az elhunyt akarata hamvainak szétszórása volt, azt az egyház tagadja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!