Közélet

2016.11.06. 08:03

Méltatlan: kevesebbet kap néhány polgármester, mint egy közmunkás

Nagyon várják a most felröppent bérrendezést a somogyi kistelepülések polgármesterei. A nemrég zajlott ötpárti tárgyalás hamarosan folytatódhat.

Jeki Gabriella

Nincsenek túl rózsás helyzetben a kistelepülési polgármesterek. Néhány éve komoly feszültség alakult ki a polgármesteri bérek drasztikus csökkenése miatt, a kompenzációra azóta is várnak a somogyi kistelepülések első számú vezetői. Korábban a polgármesteri fizetést a köztisztviselői alapilletményhez kötötték, az új önkormányzati ciklusban azonban ez jelentősen változott. Most azonban újabb esély látszik a kistelepülési polgármesterek bérének rendezésére: a témáról ötpárti egyeztetésen beszéltek.



Boldog István, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, több fideszes törvénymódosító indítvány benyújtója az egyeztetésen kiállt amellett, hogy szükséges rendezni a béreket, mivel „méltatlan, hogy akár 50-100 ezer forinttal is kevesebbet keressenek az érintett településvezetők, mint korábban”.
– A választáskor közel ötven százalékkal csökkent a fizetésünk, és ezt az anomáliát azóta nem sikertült rendezni – mondta Reiz Tamás, a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulási Tanács elnöke, a kevesebb, mint 200 fős Potony polgármestere. – Két éve hoztunk egy határozatot, amikor felháborodtunk a fizetéscsökkentés miatt, és akkor kértük a kormányzatot, hogy ezt rendezze: nagy megkönnyebbülés lenne, ha végre megoldódna ez a helyzet. A legnagyobb gond az 500 fő alatti településeknél van, hiszen a kapott fizetésből nem lehet megélni.

Továbbá a helyzet sajátossága, hogy egy, a már említett 500 fő alatti kistelepülés polgármestere főállásban bruttó 150 ezer, nettó körülbelül 99 ezer forintot keres havonta. Ugyanez a polgármester tiszteletdíjasként a fent leírtaknak a felét, mintegy bruttó 75 ezer forintot vihet haza fizetésként. A falu vezetőjeként akár 50 közmunkást is foglalkoztathat, és közel annyi, kevesebb bért kaphat, mint az általa irányított közfoglalkoztatott. A polgármesteri tiszteletdíj ráadásul kevesebb a munka törvénykönyve szerinti segédmunkás minimálbérnél is, ami kicsit több, mint havi 100 ezer forint.

Persze a jogszabály arra is ad lehetőséget, hogy a polgármester lemondjon erről az összegről, de erre kevés példa akad. És ez sem véletlen.
– Teljesen mindegy, hogy valaki tiszteletdíjasként vagy főállásban látja el a feladatát,  a kettő között nagy különbség nincs: a feladat adott, azt kell végrehajtani – hangsúlyozta Villányi László, a közel ezer fős Darány polgármestere. – Mindenki ítélje meg saját maga, hogy az adott díjak megfelelőek vagy sem, és azt is döntse el, hogy ez a tevékenység arányban van-e a fizetésekkel, ám nem árt belegondolni, hogy a településvezetői munka mekkora felelősséggel jár.
Hozzátette: a fizetésrendezés mellett legalább olyan fontos kérdés, hogy a települések nem kapnak normatívát a polgármesterek fizetésére, így ezeket a béreket valahogyan ki kell gazdálkodniuk. Több esetben azonban a falvaknak erre nincs pénze.
Az ötpárti tárgyalás várhatóan hétfőn folytatódik. Úgy tudni, akár már januártól rendeződhet a kérdés.

Polgármesteri alapbérek

500 fősnél kisebb település polgármestere esetében 149 575 forint
501-1500 fős település polgármestere esetében  299 150 forint
1501-10 000 fős település polgármestere esetében 448 726 forint
10 001-30 000 fős település polgármestere esetében 523 513 forint
30 000 fősnél népesebb település polgármestere esetében 598 301 forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!