Közélet

2016.11.20. 13:04

Nárciszba borul a Rippl-Rónai-villa kertje

Új nárciszmezővel gazdagodott a Rippl-Rónai-villa, Kaposvár egyik legnagyobb turisztikai látványossága. 8100 virág nyílik ki majd, hogy sárgába, a somogyi festőóriás kedvenc színébe öltöztesse a környéket. A múzeum ehhez a kaposváriak segítségét kérte: a hétvégén bárki elhozhatta a saját növényét és elültethette, ezzel járulva hozzá ahhoz, hogy a villa tavaszra újra pompás, csodálatos színvilágot öltsön.

K. G.

– A Rippl-Rónai-villa kertjében nárcisz ültetési napot szerveztünk – mondta Ábrahám Attila, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója. – Tavaly hirdettük meg a nárcisz ünnepet, ennek a rendezvénynek óriási sikere volt, több mint háromezer látogatót vonzott. Kisgyermekek, nagycsaládok, nyugdíjasok zsúfolódtak össze a virágok között, sok vendég tolongott. Ezen próbálunk meg most úgy változtatni, hogy fedezzék fel a kert másik oldalát, a gyümölcsöst. Ez legalább annyira érdekes, de a nárciszos pompás színfoltja eddig elvonzotta onnan a látogatókat. Most azt találtuk ki, hogy a gyümölcsöskert oldalában egy új nárciszost hozunk létre. Ehhez több mint nyolcezer nárciszhagymát ültettünk el. Akik önkéntesen segítettek, a jövő évi nárcisz ünnepre kaptak egy ingyenes belépőt.



A nárciszok évelő növények, több mint nyolcezer fajtájuk ismert. Virágzás után, amikor a levélzet is elszárad, visszavonul a tápanyag a hagymákba, akkor célszerű felszedni a földből. Ez a június vége, július közepe közötti időszak. Át kell válogatni, a sarjhagymákat leszedni, és az erősebb, két-három éves hagymákat lehet visszaültetni augusztus végétől november közepéig, a megfelelően fellazított talajba. A középkötött talajt kedveli, vizesebb, félárnyékos helyeken érzi jól magát. Tavasszal március végétől május közepéig virágozhat, tudtuk meg Szalai Mátétól. Az ő kertépítő cége munkálkodott a Rippl-Rónai villa kertjében. Az ültetéshez folyami homokkal egy kicsit fel kellett lazítaniuk a kötöttebb talaj szerkezetét, hogy jobban érezzék magukat a nárciszok. A talaj mellett a hely szelleme is megkívánja a gondoskodást.

– Sokan eljöttek a városban lakók és a környező településeken élők közül, akik maguknak érzik a helyszínt, ugyanis Rippl-Rónai József életében is nagyon közkedvelt személyiség volt – mondta Simonné Lechner Judit, múzeumpedagógus. –  Szeretnénk elérni, hogy látogatóink minél jobban a magukénak érezzék a területet, legyen részük a parkban. Ha egy-egy nárcisz hagymát elültettek, azzal az ő személyiségükből, életükből is itt hagytak egy darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!