Közélet

2016.11.16. 16:11

Ne a család hátrányos helyzete szabja meg a gyermek jövőjét

Az oktatásra fókuszált a nemzetközi tolerancia nap alkalmából szerdán az a konferencia, melyet a Somogy Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezett az Egyenlő Bánásmód Hatósággal együttműködve Kaposváron, a Hangya Tanodában.

Gyeszát Zsolt

A gyermekek esélyegyenlőségét elősegítő kezdeményezésekről, a jó gyakorlatokról, a megoldandó problémákról és az együttműködési lehetőségek feltárásáról szakemberek beszéltek.Dér Tamás alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a tolerancia az ember egyik legfontosabb erénye. – Már az óvodától látható, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknél a személyre szóló figyelem az egyéni törődés és a pozitív megerősítés mennyire kompenzáló jellegű – jegyezte meg Hujber Tamásné, a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács alelnöke. Mint elmondta, a köznevelésbe való szülői bevonódás a legeredményesebb területe lehet az esélyteremtés és a hátránykompenzáció gyakorlati megvalósulásának. A szakember szerint, ha célzott irányú mentorálásban részesítik akár már az óvodától a gyerekeket, akkor az adhat annyi figyelmet és motivációt számukra, amiből már önmaguk tudnak táplálkozni a későbbiekben.

Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke hangsúlyozta, a tehetségazonosítás és a tehetséggondozás a hátrányos helyzetű gyerekek előmenetelének szempontjából különösen fontos. A roma, cigány gyerekek integrációjáról tartott előadásában elmondta, megyejárásuk során, ahol a hátrányos helyzetű családok tehetséges fiataljait keresik, nem ritkán szembesültek azzal, hogy nem tudják az emberek, miről is szól a tehetséggondozás. Úgy véli, elsősorban az a cél, hogy szakmát tanuljanak a hátrányos helyzetű fiatalok is, vagy a felsőoktatásba lépjenek. – Fontosnak tartom, hogy elfogadják az intézmények azokat a civileket és civil szervezeteket, akik komolyan gondolják a társadalmi integrációt az oktatás területén – mondta.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság alapfeladata a jogvédelem biztosítása a hátrányos megkülönböztetést szenvedők számára. – Elsősorban diszkriminációs ügyekben végez hatósági jogalkalmazást – jegyezte meg Berdár Valéria, a hatóság somogy megyei referense. Mint elmondta, az egyenlő bánásmód követelmény alapja az emberi méltóság, egy befogadó multikulturális társadalmi modell, és ha az egyének között az igazságosság elve érvényesül. Egyre nagyobb hangsúlyt fektet a hatóság a társadalmi tudatformálásra az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatban. Ha diszkrimináció ér valakit, tízből egy személy az, aki lépést is tesz az ügyben.
Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója gyógypedagógusként naponta találkozik azzal, hogy mit jelent a másság, s mit jelent az elfogadás. – Sokfélék vagyunk, a másságot igen nehéz megfogalmazni – jegyezte meg. Úgy véli, lényeges tudnunk, hogy mi van az interneten, hiszen már a gyerekek is onnan tájékozódnak és az formálja szemléletüket. Mint elmondta, tudatosan közvetített másságról is beszélni kell, melynek során egy lázadó gyermek közölni, közvetíteni akar valamit. – Fontos, hogy megértésre találjanak a gyermek üzenetei, jelzései. A szakember szerint könnyen válnak áldozatokká az értelmi fogyatékos gyerekek, nemkülönben az autisták is, miközben például zseniális informatikusok kerülnek ki közülük. Ugyan vannak tantárgyak, mint az erkölcstan, etika, hittan, s megfelelően képzett pedagógusok is, mégis jelen van az előítéletesség a társadalomban és nagyon nehéz a szemléletnek az alakítása.


 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik