Közélet

2016.11.09. 18:13

Új tisztító a Sió-parton, megújult út Törekiben

Közel kétmillió köbméter szennyvizet tisztítottak meg és 62 ezer köbméter biogázt állítottak elő az új siófoki tisztítómű próbaüzeme során.

F. I.

Fokozatosan vette át a hétmilliárd forintból a lakóövezettől immár távolabb felépült bázis a réginek a feladatait. A siofok.hu cikke szerint a szennyvíztisztítási, iszapkezelési és biogáz-előállítási folyamatokba sorra kapcsolták be az új objektum elemeit. Így keltek életre előbb az úgynevezett reaktormedencék (ahol a szennyvíz biológiai tisztítása történik), majd például a rothasztók (melyekben a biogázt termelik), és végül azt a szolár csarnokot is üzembe helyezték, ahová a már centrifugákkal víztelenített iszap kerül, hogy ott teljesen kiszáradjon, mielőtt teherautóval elszállítják a telepről. Az új, Sió-parti létesítmény egyébként évi hétmillió köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas és elkészülte azért is fontos, mert az elmúlt években a régi telepen már nem volt lehetséges a kapacitásbővítés.



A dél-balatoni szennyvízprogram része a Siófok-térségi is, melynek keretében Balatonendréden, Balatonföldváron és Zamárdiban is készültek szennyvízelvezető csatornarendszerek. Siófok töreki városrészében már tavaly nyárra földbe került a csatorna, ám ahogyan azt többször is megírtuk, a Törekit átszelő út helyreállítása elégtelenül történt meg. A város és a kivitelező egyeztetése nem vezetett eredményre, végül a siófoki képviselő-testület úgy döntött: 18 millió forintot biztosít az út felújítására. Ez mostanra megtörtént, a törekiek tehát végre jó úton autózhatnak – adta hírül a városi honlap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!