Közélet

2016.12.12. 07:48

Csak otthon derül ki..., a könyvtári Vakrandi nem zsákbamacska

Barna papírba csomagolt, spárgával átkötött pakkok sorakoznak a bejárati ajtó mellett a megyei könyvtár első emeletén, s kedvére válogathat belőle bárki. Az intézmény ugyanis az idén már harmadszor rendezi meg Vakrandi akcióját, mely során az érdeklődők hazavihetik a csomagokat, s csak kibontás után tudják meg, mit is kölcsönöztek valójában.

A. V.

– A korábbi évektől eltérően az idén arra bíztatjuk az olvasókat, fotózzák le a hazavitt könyvet, s töltsék fel az egyik megosztóoldalra, valamint jelezzék, tetszett-e nekik a mű – mondta Balogh Melinda, a megyei könyvtár tájékoztató könyvtárosa.
Az intézmény munkatársainak ajánlása alapján több mint kétszáz művet csomagolt be az akció keretében, s persze arra is figyeltek, minden korosztály megtalálja a kedvére való olvasmányt.
– Gyerek-, ifjúsági és felnőtt könyveket lehet hazavinni ugyanolyan formában, mint egy normál kölcsönzésnél – folytatta Balogh Melinda. – Ismert és népszerű szerzők kerültek a pakkokba, akiket amúgy is kedvelnek az olvasók.Fekete István, Fésűs Éva, Nógrádi Gábor, Csukás István, Bosnyák Viktória, Bartos Erika, Leiner Laura, Patrick Ness, Sarah Lark, Charles Bukowski, Bächer Iván, Márai Sándor, J. R. R. Tolkien, Lackfi János, P. G. Wodehouse, Jane Austen és a többiek neve valóban garancia, hogy a Vakrandi nem jelent egyúttal zsákbamacskát.
– A cél, hogy olyan szerzőktől is olvassanak a látogatók – jegyezte meg a megyei könyvtár tájékoztató könyvtárosa –, akiket maguktól nem valószínű, hogy levennének a polcokról. Így viszont, ha már hazavitték, remélhetőleg elolvassák, s megteszik nekik.

A kezdeményezés az elmúlt években sikert aratott, s az idén is meglehetős az érdeklődés a december 19-ig tartó akció iránt, hiszen az első két nap a csomagok ötöde – jellemzően ifjúsági és felnőtt könyvek – már gazdára talált. Természetesen az utánpótlás is garantált, hiszen a könyvtárosok folyamatosan újabb és újabb pakkokat készítenek.

A válogatás során a szakemberek értelemszerűen figyelembe vették a kölcsönzési szokásokat. A megyei könyvtárból leggyakrabban iskolai tanulmányokhoz kölcsönöznek könyveket a beiratkozottak: a kötelező olvasmányoktól a PhD-hez szükséges szakanyagokig széles a keresett paletta.
– A fiatalok emellett elsősorban a fantasyket keresik – mondta Balogh Melinda –, az idősebbek pedig a szórakoztató szépirodalmat, vagyis szerelmes könyveket és krimiket.

Ugyan valamivel a bolti megjelenés után, de a legfrissebb kiadványok is az intézmény polcaira kerülnek, a könyvtár a kiadói jegyzékből válogatja ki a megvásárolni kívánt műveket.
– A sikerkönyvekből nem ritkán két példányt is megvásárolunk – állította a megyei könyvtár tájékoztató könyvtárosa –, már csak azért is, hogy csökkenjen az előjegyzési idő.
Ami egyes műveknél igencsak hosszúra nyúlhat – néhány éve előfordult, hogy az újdonságnak számító E. L. James erotikától fűtött A szürke ötven árnyalata című bestsellerére jó hét hónapot kellett várni –, a feliratkozás persze csak akkor indul, ha a mű bekerült a könyvtár rendszerébe. Melyből kiderült, tavaly cirka 155 ezer dokumentumot kölcsönöztek az intézményből, mely több mint tízezer könyvtárhasználót regisztrált. Utóbbiak nagyjából nyolcvan százaléka be is iratkozott – vagyis nemcsak a kávégépig vagy az újságolvasásig jutott el –, ezzel a város lakosságához viszonyított arányt nézve Kaposvár előkelő helyen szerepel a hazai statisztikában.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!