Közélet

2016.12.09. 16:43

Lesz pénz új hajókra és második kompra: 367 milliárd a Balatoné

367 milliárd forint lehet a Balaton-fejlesztési keret végösszege – derült ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki siófoki ülésén, miként az is: a korábban tervezettnél magasabb lesz a hazai forrás aránya, csaknem egyharmada, ebből valósulhatnak meg például a stand- és kempingfejlesztések, a balatoni kikötő- és hajóparkbővítés, s a második komp, Fonyód és Badacsony között.

Fónai Imre

A gazdasági kabinet utóegyeztetést rendelt el, annak felmérésére, hogy miképpen lehet beilleszteni a 2017-es, már elfogadott költségvetésbe a Balaton-fejlesztés hazai forrásszükségletét – erről Dányi Gábor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára tájékoztatta a BFT-ülés résztvevőit.
Ő mondta azt is, hogy már csak ez a pénzügyi egyeztetés van hátra, tartalmi változtatás nem várható. Mint ismert, az idén tavasszal a kormány visszavonta a 300 milliárd forintos Balaton-fejlesztési keretet rögzítő, egy éve elfogadott határozatát. Nyár végére ígérték a felülvizsgálatát, ez szenved némi csúszást, de a pénteki siófoki tanácsülésen kiderült: nincs, illetve nem is volt miért aggódniuk a Balaton turizmusát féltőknek.– A kormány csak az egy évvel ezelőtti határozatát vonta vissza, a pénzt nem vonta el – hangsúlyozta Wildner Domonkos, a Nemzeti Turisztikai Tanácsadó Testület titkára, Bienerth Gusztáv turisztikai kormánybiztost képviselve. – A tervezett célok felülvizsgálata miatt volt erre szükség, ami azóta lezajlott. Az a cél, hogy a Balaton végre egy hosszú távú stratégia mentén fejlődjön. Brandeket akarunk kialakítani a turizmusban, a Balaton az egyik, ez kézenfekvő. A fejlesztési csomag új irányokkal is bővült, az alapcélok változatlanok: a kulturális- és ökoturizmus feltételeinek a javítása, a közlekedési lehetőségek bővítése, a vízgazdálkodási feladatok megoldása, komplex turisztikai termékek létrehozása, egész éves kínálat megteremtése, a régió gazdasági felfuttatása.

– A megjelenés előtt álló új kormányhatározat is a Balaton Fejlesztési Tanács által elfogadott stratégiai célokat vette alapul – tette hozzá Dányi Gábor helyettes államtitkár. – Tizenöt-húsz százaléknyi változás történt az egy éve elfogadotthoz képest, koncepcióváltásról tehát nincsen szó. A közlekedésre szánt keret nőtt például amiatt, mert ma már látható a különbség a déli parti vasútfejlesztés becsült költsége és tényleges ára között. Lényegesen csökkent ugyanakkor a szociális üdültetésre szánt forrás, a zánkai program egy jelentős része ugyanis kikerült belőle. Átcsoportosítások is lesznek, a vízminőség javítását célzó projekt például nem uniós, hanem hazai forrásokból valósulhat meg. Itt a leglényegesebb változás: a korábban tervezett 24 milliárdhoz képest 80 milliárd forinttal nő a hazai hozzájárulás a Balaton-fejlesztési programhoz, ami tehát így a százmilliárdot is elkerüli.

Wildner Domonkos szolgált végül pontos számokkal: 367 milliárdosra nőhet a régióra szánt keret, amiből 263,5 milliárd az uniós, 103,5 a hazai forrás. A turisztikai tanácsadó testület titkára arról is beszélt: a minap a parlament által elfogadott nemzeti turizmusfejlesztési törvény új fogalmakat vezet be, mint a kiemelt állami turisztikai beruházás (gyorsabb ügyintézést téve lehetővé), a kiemelt turisztikai fejlesztési térség, s a turizmus alapfogalmaként a desztináció, vagyis a fogadóterület, mint például a Balaton-régió.

Fügedié a díj

A Balaton Régió Közbiztonságáért díj 2016. évi kitüntetettje Fügedi László, a Fehér Gyűrű áldozatsegítő egyesület elnöke, aki az elismerést az ez évi utolsó BFT-ülésen, pénteken vehette át. A szervezet ma már huszonhárom áldozatsegítő irodát tart fenn, a siófoki egész éven át nyitva tart. Irodáikhoz az elmúlt tizennégy évben közel nyolcezer, bűncselekmény áldozatává vált hazai, illetve külföldi polgár fordult segítségért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!