Közélet

2016.12.06. 05:07

Önzetlenül másokért: megtalálják a kötelező szolgálat értelmét

Harmincegy esztendeje – az ENSZ közgyűlésének határozata alapján – december 5. az önkéntesség világnapja. A megyében több ezren segítik önzetlenül társaikat megannyi civil szervezetben tevékenykedve, emellett az idei évtől már érettségizni sem lehet anélkül, hogy egy diák középiskolás évei alatt ne végzett volna önkéntes közösségi munkát.

Vas András

Az évforduló alkalmából a Kaposi Mór Megyei Oktató Kórház és a Compass Egyesület együttműködési szerződést írt alá, mely szerint az ifjúsági egyesület tagjai a jövőben önkéntesként segítik az intézmény munkáját.Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek világnapjának megtartását, emellett az önkéntesség az egyik alapelve az Európai Uniónak is, hiszen a hitvallás szerint hozzájárul a társadalmi fejlődéséhez és szolidaritáshoz. Somogyban több száz szervezet, önkormányzat, egyesület foglalkoztat önkénteseket, lefedve az élet minden területét: önkéntesek dolgoznak az oktatásban, művészeti intézményekben, az egészségügyi és szociális ellátásban, az egyházaknál, a turizmusban, önkormányzatoknál, az állat- és természetvédelemben, a polgárőrségeknél, a katasztrófavédelemben, a különböző civil, sport és ifjúsági egyesületekben.

– A szervezetünk alapja az önkéntesség – mondta Gyarmati László, a Magyar Vöröskereszt somogyi szervezetének szakmai vezetője. – A megyében nagyjából ezer önkéntesünk szerepel a nyilvántartásban, ők segítenek többek között a véradások szervezésében, vagy éppen szociális területen az adományosztásoknál. Akadnak, akik heti rendszerességgel vesznek részt a munkában, mások évente egyszer-kétszer. Ez a létszám elegendő, hogy el tudjuk végezni vállalt feladatainkat. Rajtuk kívül a kötelező közösségi szolgálatnak köszönhetően középiskolások is segédkeznek nálunk, például a kaposvári MikulásGyárban. Tavaly 384-en a Vöröskereszt megyei szervezeténél teljesítették az ötven órás penzumot.

A törvény szerint a 2016. január elseje után csak azok a diákok érettségizhetnek akik félszáz órát dolgoztak önkéntesként. A szolgálatot a 9–11. osztály során, az iskolában vagy egy megfelelő fogadószervezetnél végezhetitek el, az oktatási intézmény engedélyével akár tömbösítve, azaz egyetlen, hosszabb alkalommal.

A megyében a Közösségi Szolgálat Portálon 129 szervezet regisztrálta magát, ahol a diákok elvégezhetik kötelező feladataikat. A városok közül Kaposvárról 42, Csurgóról és Marcaliból 6–6, Nagybajomból, Siófokról, 4–4, Fonyódról és Balatonboglárról 3–3, Barcsról és Nagyatádról 2–2, Balatonlelléről és Kadarkútról 1–1 szervezet szerepel a honlapon, míg 55 szervezet valamelyik somogyi faluból képviselteti magát, ám ennél jóval több helyen önkénteskedhetnek a diákok, akik az egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári- és katasztrófavédelmi területen, valamint óvodáskorú, sajátos nevelési igényű vagy idős emberekkel történő közös sportolással vagy más szabadidős tevékenységgel foglalkozhatnak.

– A katasztrófavédelemhez Somogyban az idén 361 középiskolás jelentkezett közösségi szolgálatra – tájékoztatott Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. – A célunk, hogy a közösségi szolgálatra jelentkező fiatalokat bevonjuk a szervezet mindennapi tevékenységébe, részt vehetnek a napi működésben, így maguk is átélhetik, miben áll a katasztrófák elleni védekezés. Kialakul bennük a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és később nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.
A szóvivő hozzátette, a diákok bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és -védelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába, közreműködhetnek például iskolájuk tűzriadó tervének kidolgozásában, a terv gyakoroltatásának előkészítésében és végrehajtásában, az intézmény tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében, tűzoltóversenyek előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában, de akár az őket fogadó tűzoltólaktanya karbantartási tevékenységeiben is. Aki a polgári védelem területével kíván alaposabban megismerkedni, az részt vehet katasztrófakockázati helyszínek bejárásában, polgári védelmi gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában, az iparbiztonság iránt érdeklődők a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehetnek részt.

Három kaposvári középiskolával, a Táncsics és a Munkácsy gimnáziummal, valamint az ipari szakközépiskolával áll kapcsolatban a Napkerék Egyesület, ahol a tanodaprogramban, a nyári kirándulásoknál, illetve a táboroztatásokban önkénteskedhetnek a diákok.
– Évente 30–40 tanulót tudunk fogadni – mondta Bogdán Imre, az egyesület vezetője, aki szerint jó ötlet a középiskolások kötelező önkéntes szolgálata, hiszen megkönnyíti a szakemberek munkáját. – Persze nemcsak érettségi előtt állók dolgoznak nálunk önkéntesként: a felzárkóztatásban és tehetséggondozásban pedagógusok, nyugdíjas tanárok, valamint a Kaposvári Egyetem roma szakkollégiumának tagjai is részt vesznek.
A Munkácsy gimnázium a Napkerék mellett több mint száz civil szervezettel, önkormányzattal, oktatási, művelődési és művészeti intézménnyel áll kapcsolatban.
– Diákjaink körében az önkéntes munkát nézve a legnépszerűbb a Rippl-Rónai múzeum – állította Kiss István, a gimnázium igazgató-helyettese –, ahol a kiállítások szervezésében és lebonyolításában vesznek részt. Sokan a Compass Egyesületnél külföldi diákok gardírozásával töltik szolgálatukat, de a helyi óvodákban és általános iskolákban is rendszeresen segítenek tanulóink. Akik a visszajelzések alapján elfogadták ezt a fajta kötelezettséget, persze azért olyan partnereket próbálunk keresni, ahol hasznosan és tartalmasan tudják eltölteni az időt.

Hasonlóképpen háborgás nélkül teljesítik az érettségihez szükséges önkéntes munkát a Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma intézményvezetője, Büttnerné Bódi Ágnes szerint.
– Szerteágazó, éppen milyen feladatokat végeznek diákjaink – mondta az igazgató. – A legnépszerűbb a szociális ellátás és az iskolai, óvodai munka. Az iskolában külön csoport foglalkozik az önkéntes munkával, a különböző területeknek van saját vezetőjük, az egész szolgálatot pedig az osztályfőnöki munkaközösség-vezető koordinálja. A gyerekek jellemzően már a tizedik osztály végére, legkésőbb a 11. első félévében teljesítik az ötven órát. A visszajelzések jellemzően pozitívak: az első év végén kiállítást szerveztünk az élményekből, s azzal szembesültünk, bár sokaknak szokatlan volt az újfajta kötelezettség, de megtalálták-meglátták az értelmét.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A Kaposi Mór Megyei Oktató Kórház és a Compass Egyesület együttműködési szerződést írt alá
[/caption]

Több mint félszáz önkéntes segít a megyei kórházban

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 170 éves történetét végigkíséri a civil összefogás, az intézményben több mint húsz esztendeje dolgoznak önkéntesek, jelenleg ötvennégyen: beteglátogatók, a könyvtárban vagy a prevenciós irodában segítők, gyermekosztályon mesélők, a kápolnai szolgálatban dolgozók vagy éppen nővérsegítők.
– A kórház mindig is kiemelt feladatának tartotta, hogy felkarolja és működtesse az önkéntes szolgálatot – mondta Moizs Marianna, az intézmény igazgatója a kórház önkéntesek világnapja alkalmából szervezett összejövetelén, melyen önkéntességi együttműködési megállapodást írt alá Eglyné Katona Andreával, a Compass Ifjúsági Egyesület vezetőjével. A fiatalok a prevenció, az egészségmegőrzés és a munkatársak segítése mellett többek között a tolmácsolásban segítenek majd a kórháznak.
Tapazdi Jenőné kórházi önkéntes arról beszélt, az önkéntesség egyidős az emberiséggel, csak a tartalma változott az idők során. Ami viszont állandó: erre a vállalásra születni kell, s szükséges az igény, hogy az ember testi szükségletei mellett a lelkieket is kielégítse.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!