Közélet

2016.12.21. 14:11

Pénz helyett naptárt és egy számlaszámot kaptak az idősek

Fájó szívvel olvassa Katona Lászlóné lapunkban, hogy más községekben karácsony táján hogyan emlékeznek meg a szépkorúakról. A szőkedencsi hölgy azt kifogásolja, hogy náluk csupán egy naptár volt a karácsonyi meglepetés és ajándék az időseknek. Egy számlaszám is szerepelt rajta, hova fizethetnek be a község javára.

Kovács Gábor

– Nálunk évek óta egy kis naptár a karácsonyi megemlékezés, még csak egy üdvözlőlap sem jár hozzá. Az idei ünnepen is ugyanezt kaptuk. A legnagyobb megdöbbenésemre azonban most még egy számlaszám is volt rajta, hogy befizethessük az adományainkat. Pedig valaha a megye egyik leggazdagabb önkormányzata voltunk. Most azonban úgy érzem, a nyugdíjasokat nem becsülik meg, hanem mélységesen megalázzák. Az az üzenetem, hogy legyenek boldogok a szépkorúak, és tartsa őket megbecsülésben a falu – mondta Katona Lászlóné.   

A karácsonyi megbecsülést hiányolja a nyugdíjas a közös ünnepen.



A naptár egy gesztus

– A feltüntetett közérdekű adó- és számlaszám a helyben működő tűzoltó és a polgárőr egyesületé, ezúton is köszönjük a támogatóinknak, ha az adójuk egy százalékával segítenek, mert ezáltal is gyarapodik a település. A naptár egy gesztus, nem pénz helyett kapták a nyugdíjasok – mondta Komári József, szőkedencsi polgármester. – Az, hogy pénzt nem tudtunk az idén adni karácsonykor, kizárólag annak köszönhető, hogy évek óta csökken az iparűzési adó bevételünk. A törvény szerint ebből kell fizetnünk a szociális támogatásokat, ezért nem tudtuk kigazdálkodni a nyugdíjasok karácsonyi plusz pénzét.




Sok a hátrányos helyzetű a szomszédos településen

137 nyugdíjas, és a járulékosok élnek Szőkedencsen. Szerencsére többnyire nem hátrányos helyzetűek. Azonban a szomszéd településen sok a hátrányos helyzetű és a rossz szociális körülmények között élő személy, utánuk kvótát kap a helyi önkormányzat. Ők az éves szociális támogatásból tudtak ünnepséget rendezni az év végén. Erről hallottak a szőkedencsi nyugdíjasok is.

Amikor volt miből, mi már akkor is osztottunk pénzt, amikor máshol ez még nem volt divat. 14-15 éve ötezer forintot adtunk. A karácsonyi rendezvényünk azonban sajnos érdektelensége fulladt, már a fele sem jön el a meghívottaknak. Nem csak a pénzen múlik, hogy tiszteletben, megbecsülésben részesítsük az időseinket. Olyan még nem volt, hogy valakin ne segítettünk volna, aki szólt...
    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!