Közélet

2016.12.05. 16:33

Új szennyvíztelep: mindent bele! Véget ért a dél-balatoni program

– Mit mondhatnék mást: mindent bele! – így fejezte be köszöntőjét hétfőn Móring József Attila somogyi fejlesztési biztos az új siófoki szennyvíztisztító telep átadóján.

Fónai Imre

Hidvégi József fonyódi polgármester, a hosszú évek óta futó dél-balatoni szennyvízprogramra szövetkező önkormányzati társulás elnöke úgy összegzett: az új siófoki tisztítómű és a csatornázás négy településen (Földvár és Zamárdi egyes részein, valamint Siófok teljes töreki városrészében és Balatonendréd egészén) nyolcmilliárd forintos beruházás, a szintén véget ért teljes program végösszege az öt agglomerációban 18 milliárd.– Nemcsak környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztés ez, hanem lehetőség is a fejlődésre – ezt már Witzmann Mihály országgyűlési képviselő mondta a Sió partján, a lakóövezettől távol felépült új tisztítótelepen. – A szigorú Balaton-törvény csak ott engedi építési engedély kiadását, ahol rendelkezésre áll a csatorna. A térség tőkevonzó képessége is javulhat. S bár ez a program (melyben 2010 előtt egy kapavágás sem történt) most lezárult, akadnak még teendők a kiemelt üdülőkörzetben: Kereki, Bálványos, Pusztaszemes, Lulla, Nagyberény, illetve a tabi járás néhány kisebb települése is csatornára vár, az előkészületeket már megtettük ennek érdekében.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Átadták
[/caption]

– Ebből semmi sem lesz, ezt gyakran hallottuk annak idején – emlékezett a kezdetekre Móring József Attila. – Bravúrokat is végre kellett hajtani annak érdekében, hogy minden megfeleljen az uniós jogszabályoknak, előírásoknak. Tizenegyszer módosították menet közben a támogatási szerződést – ezt Nagypál Sándor, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda ügyvezető igazgatója jegyezte meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Jellegzetes épület
[/caption]

Gyöngyösi Zoltán, az üzemeltetést végző DRV Zrt. operatív igazgatója arról beszélt: fontos volt, hogy kikerüljön végre Siófok lakóövezetéből a telep, olyan környezetbe, ahol senkit sem zavar. Az új létesítmény a korábbi kapacitás-problémákat is megoldja, s a cég hatvanegy tisztítója közül a legkorszerűbb. A kivitelező konzorcium képviselőjétől azt hallottuk: 2015 tavaszán még térdig érő víz állt az üzem helyén. Azóta 9400 köbméter betont, 1100 tonna betoncélt építettek be és 21 ezer köbméter földet mozgattak meg. Több, mint harminc kilométer villamos kábelt használtak fel. Az üzemben három tisztítási fázis történik: biológiai tisztítás, iszapkezelés és biogázhasznosítás. Utóbbiból hő-, illetve villamos energia lesz, a telep fűtésére is használható, a helyben felhasznált áramnak pedig az 53 százalékát nyerik a biogázból.     

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!