Közélet

2017.01.26. 17:47

A lengyeltótiak szeretettel emlékeznek Takács Klárára

Szombaton elhunyt Takács Klára operaénekes. A jól ismert mezzoszoprán énekesnő 1945-ben született Lengyeltótiban.

Gyeszát Zsolt

Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere elmondta: ahogy a helyiek is mindig szeretettel gondoltak és gondolnak a művésznőre, úgy a város ismert szülötte sem felejtette el gyökereit, rendszerint visszalátogatott Lengyeltóti eseményeire, rendezvényeire. A helyi idősebbek közül sokan személyesen is jól ismerték az egykor Fonyódi utcai lányt, közös emlékekkel gondolnak rá.



Moldován Domokos Vándorúton címmel készített filmet az operaénekesről. A világot járó művésznő hazatérve vett részt a város húsvéti körmenetén, melyet a filmben is bemutattak. Akkor a Kálvária stációi előtt énekelt Takács Klára. A templom orgonája mellett újra találkozott a kisváros kántorával Gerle Györggyel, aki megtanította egykor a kottavetésre, összhangzattanra, skálázásra az operaénekest.

A tótiak mindig is büszkék lesznek a világhírű Kossuth-díjasukra

Takács Klára előbb Kaposváron, majd Pécsen folytatta zenei tanulmányait. Felvették a Zeneművészeti Főiskola ének-opera szakára, melyet 1973-ban végzett el. A Magyar Állami Operaház egyik vezető mezzoszopránja volt 1973 és 1989 között. Európa-szerte, s Bécsen át New York-ig a világ valamennyi nagyszínpadján énekelt. Számos lemezfelvétel fűződik a nevéhez, melyeket rangos nemzetközi szakmai elismerések kísértek. Ferencsik Jánossal, hazánk híres karmesterével rendszeresen együtt dolgozott és énekelt.
Takács Klárát 1979-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el. Prima-díjas lett 2011-ben, a Kossuth-díjat 2014 márciusában vehette át. Még ugyanabban az évben Lengyeltóti városvezetése is díszpolgári címet adományozott a részére, a tótiak mindig is büszkék lesznek a világhírű Kossuth-díjasukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!