Közélet

2017.01.13. 09:40

A mentőhelikopter ott is segít, ahol más már nem tud

Közúti tragédiák, tűzesetek, életmentő beavatkozások: hazánkban a mentőhelikoptereket tavaly 2520-szor riasztották, megyénkben is számos esetben landolt a légi egység. Az aktuális repülési feltételek függvényében a gépek egész évben bevethetők.

Harsányi Miklós

– A helikopterek riasztása szigorú protokoll szerint történik – felelte kérdésünkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója. – Bevetésükről a kapott információk, a pillanatnyi mentőkapacitás, a helyszín adottságai és a repülhetőség feltételei – időjárás, látási viszonyok – alapján a mentésirányító dönt. A helikopter bevetése olyan esetekben történt meg, amikor az várhatóan egészségnyereséget eredményezett, például súlyos égési sérült szállítása távoli kórházba, autóval megközelíthetetlen helyszín, több súlyos sérülttel járó esemény.



Hét bázis, hét mentőhelikopter

Pillanatnyilag hét légimentő bázison hét mentőhelikoptert üzemeltetnek: Budaörs, Debrecen, Balatonfüred, Sármellék, Pécs, Szentes mellett Miskolcról indulhatnak a légi járművek. Két éve országosan 2346-szor, tavaly 2520 esetben riasztották a helikoptereket, a kommunikációs és pr igazgató érdeklődésünkre úgy fogalmazott: a somogyi mentések száma az elmúlt évben sem haladta meg az átlagos feladatszámot. Azt is megtudtuk: megyénkbe a sármelléki, a balatonfüredi, de akár a pécsi helikopter – szükség esetén távolabbi településről is – indítható.
– Az aktuális repülési feltételek függvényében a gépek egész évben bevethetők, természetesen már az idei évben is számos riasztást kaptak – közölte Győrfi Pál. – A légimentés Magyarországon folyamatosan biztosított.

Döntő a gyorsaság

Heizler György, a tűzoltószövetség megyei elnöke kiemelte: óriási jelentősége van, hogy hazánkban kiterjedt mentőhelikopteres szolgálat áll készenlétben. Közúti balesetekhez éppúgy riasztják őket, mint tűzesetekhez vagy életveszélyben lévő beteghez. Döntő a gyorsaság.
– Annak idején több somogyi tragédiánál is landolt a mentőhelikopter – idézte fel a nyugalmazott ezredes. – A siófoki buszbalesetnél is jelen voltak, s számos alkalommal nyújtottak segítséget a Balaton-parton.
– Profik, rendkívül felkészültek, ügyesek a mentőhelikopter pilóták – mondta Jakab Ernő, a kadarkúti Fly Coop Kft. ügyvezető igazgatója. – Magas szintű követelményeket támasztanak velük szemben, nagyfokú gyakorlatra is szükség van ahhoz, hogy valaki a csapat tagja legyen.
Időben értesítést kap a kórház, mielőtt a helikopter Kaposvárra érkezik, minden teendőt pontosan rögzít a betegátvételi protokoll, tudtuk meg egy helyi egészségügyi szakembertől. Információnk szerint a betegek közel 90 százalékát a sürgősségi ambulanciára szállítják. A baleseti sérülteken kívül infarktusos pácienst is hoznak.

Várólistás orvosok

– A légimentőkhöz túljelentkezés van az orvosok és paramedikusok részéről – számolt be Győrfi Pál. – A jelentkezés feltétele a több éves mentő gyakorlat. A jelentkezők többlépcsős felvételi eljáráson vesznek részt – írásbeli, szóbeli szintfelmérés, elbeszélgetés –, melynek végén egy kétnapos képzés sikeres teljesítését követően kerülnek a várólistára. A várólistás orvosok, paramedikusok ellenőrzött kivonulások teljesítése után állhatnak szolgálatba.

Címkék#Sármellék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!