Közélet

2017.01.31. 12:27

Adóemeléssel pótolják a csökkentett támogatást a Balatonnál

Számos településen döntöttek úgy, hogy januártól emelik az idegenforgalmi adót (ifa-t), mert az állam csökkentette az ehhez járó támogatás mértékét. Az ifa-bevételek minden forintja után korábban adott 1,55 forintos állami támogatás 55 fillérrel lett kevesebb.

Krausz Andrea

Zamárdi megemelte a Balaton Sound területbérleti díját is
A Balaton-parti települések közül a harmadik legmagasabb idegenforgalmi adóbevétellel rendelkezik a Balaton Soundról, valamint a Be my Lake és a Strandfesztiválról híres Zamárdi. Itt 400 forint helyett 450 forintra emelkedett a kurtaxa.
– Zamárdi jelentős az adóbevétellel rendelkezik, tavaly elértük a 130 milliót, így a kiesés is nagyobb – mondta Csákovics Gyula polgármester. – A támogatások arra szolgáltak, hogy az üdülőterületeken, amelyek a szezonban nagy megterhelésnek vannak kitéve, fejlesztéseket hajtsunk végre és versenyképes maradjon a desztináció.

Duplájára emelték a bérlati díjat

A bevételkiesést még egy másik forrással is kompenzálták: évente 20 millió forinttal megemelték a Balaton Sound területbérleti díját. 
– A nagy rendezvények szervezői megkeresték önkormányzatunkat, hogy a Balaton Sound idei és jövő évi dátumát egy pár nappal toljuk el, és a szerződéstől eltérően később, tehát ne júniusban, hanem július első hétvégéjén kezdődhessen a fesztivál – magyarázza Csákovics Gyula. A szezonhosszabbítást célzó júniusi dátumot a szervezők nem tudták tartani a világhírű fellépők elfoglaltsága és a logisztikai nehézségek miatt. Ez a dátum még nem csúszik bele a főszezonba, de azért mentünk bele a változtatásba, mert így a terület bérleti díját négy éven át jelentősen, majdnem duplájára tudtuk emelni.Fizetős lesz a parkolás és a strand

Négy éve nem nyúltak az idegenforgalmi adóhoz Balatonföldváron és most is marad az eddigi 420 forintos díj. – Vannak olyan szolgáltatások a városban, amelyeket ingyenesen vehettek igénybe a helyiek és az idelátogató vendégek, ezek közül válik néhány fizetőssé – ismertetett a változásokat Holovits Huba polgármester. – A Keleti strandunk, mely hosszú évek óta a Balaton egyik legjobb minősítésű strandja, 2017 nyarától fizetős lesz és a balatonföldvári alsó úton, vagyis a Somogyi Béla utcában és a Rákóczi utcában a parkolásért díjat kérünk. A helyi lakosoknak, az üdülőtulajoknak és azoknak, akik ifa-t fizetnek Földvárra, egy kedvezménykártya-rendszert dolgoztunk ki, így a szolgáltatások árából jelentős kedvezményeket kaphatnak a kártyatulajdonosok.
2016-ban az elmúlt másfél évtized legmagasabb bevételét könyvelhette el Balatonföldvár, összesen 60 millió forint folyt be az ifa-ból. Holovits Huba szerint az emellé járó csökkentett állami kiegészítést kipótolják a fizetős szolgáltatások.

Siófokon 400 forint maradt az idegenforgalmi adó

A Balatonnál Tapolca és Tihany emelt a legnagyobb mértékben, mindkét üdülőtelepülésen 450 forintról 500 forintra változott az adó. Hévízen maradt a 450 forint, Balatonfüreden 460-ról 470-re emelkedett a kurtaxa. Siófokon maradt a 400 forintos idegenforgalmi adó.
Az ifa-t azoknak a 18 év feletti magánszemélyeknek kell fizetniük, akik nem állandó lakosként töltenek éjszakát az önkormányzat területén. A területileg illetékes önkormányzat által meghirdetett összeget annyiszor kell megfizetni, ahány éjszakát a településen töltött a vendég. Az adó beszedésére a szálláshely szolgáltatók jogosultak, akik ellenérték fejében engednek át szálláshelyet a turistáknak. Az idegenforgalmi adó önkormányzat részére történő befizetésére akkor is kötelezett a szálláshelyet nyújtó, ha az összeget elmulasztotta beszedni, erre szolgáltatóként mindenképpen megéri figyelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!