Közélet

2017.01.18. 18:14

Az egészség a neveléssel kezdődik, de közös a felelősségünk

A Kaposi Mór Oktató Kórházban ezúttal az ötödik alkalommal rendezte meg a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya az Alapellátási és Járóbeteg Szakellátási Szimpóziumát. A konferencián a megye egészségügyi ellátásának fejlesztési lehetőségeiről, a szakmai együttműködés fontosságáról beszéltek a szakemberek szerdán.

Gyeszát Zsolt

Tervezhető egészség

Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos elmondta: kiemelt figyelmet fordítanak a megelőző munkára. Így a települési és járási egészségtervek kérdéskörére, ugyanis most már jogszabályi kötelezettség van arra, hogy a járásszékhely önkormányzata a járás többi önkormányzatával együttműködve járási egészségterveket készítsen. – Ebben a települések háziorvosainak és házi gyermekorvosainak nagyon sok feladata van – mondta Fadgyas Erzsébet. Tovább erősítenék a szakmai együttműködéseket helyi szinten is. Fontos, hogy az egészségügyi szolgáltató kivegye a részét az egészségmegőrzésben, ezért intézményekkel, civil szervezetekkel, egyesületekkel kell közös fórumot találni, mely segíti a települések lakosságának egészségnevelését.Gyermek és ifjúsági színtereken kiemelt feladat az egészséget veszélyeztető magatartásformák, rizikótényezők kiküszöbölése. A szakember hozzátette: itt az iskolaorvosok aktív részvételére számítanak. A kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban egy középiskolai egészségprogramot indítottak mintaként. A gimnáziumban szerzett tapasztalatok alapján ezt fokozatosan kiterjesztenék először Kaposvár középiskolára, azt követően pedig a megye valamennyi középiskolájára. – Nem lankadhat a figyelem a védőoltások népszerűsítése és a védőoltásokkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása terén sem – jegyezte meg.

Nagyon fontosak a szűrések

Kiemelt feladat a népegészségügyi célú szűrések támogatása. Jelenleg két szervezett szűrés zajlik: a méhnyakrák korai felismerésére irányuló-, és a mammográfiás szűrés. A méhnyakszűrés tekintetében bővültek a lehetőségek, a védőnők is egyre nagyobb számmal csatlakoznak a szűréshez. Somogy megyében 12 védőnői szolgáltató van, melyeknél megfelelő szakirányú végzettséggel rendelkeznek a védőnők, hogy elvégezzek az arra jogosult 25 és 60 év közötti nők esetében a citológiai kenetvételt. A 12 védőnői szolgáltató 29 település lakói számára biztosítja ezt a szolgáltatást. A mammográfiás szűréseknél a megjelenési arány fokozatosan emelkedik.

Hamarosan indul a vastagbélszűrési program, Somogyban országosan a második legmagasabb, 60 százalékos a részvételi igény. A vastagbéldaganatok terén tízezer új megbetegedés és ötezer haláleset történik évente hazánkban. Fadgyas Erzsébet szerint az idei év második felévétől 2019-ig háromszázezer 50 és 70 év közötti lakos kap meghívót a szűrésekre. Az állami finanszírozású rendszerben pedig az összes háziorvos bevonásával folytatnák a szűrést 2019-től.


Ellenőrzésekre számíthatnak az intézmények

A megyei tisztifőorvos az alap és szakellátást érintő hatósági ellenőrzésekről is beszámolt, felhívta a szakemberek figyelmét az előírások betartására. Az intézményeken túl az oltóköröket, így az oltóanyag előírás szerinti tárolását is ellenőrzik. A nemdohányzók védelméről szóló törvényben változások történtek tavaly. Lehetővé tették az egészségügyi szolgáltatóknál is a dohányzóhely kijelölését bizonyos megkötések mellett. Az elektronikus cigarettát is szigorították, ugyanúgy érvényes rájuk a dohányzási tilalom. Ezek is bekerültek az ellenőrzési szempontok és a 2017-es feladatok közé.
A kémiai biztonsági ellenőrzések rutinszerűen zajlanak. Elsősorban a fertőtlenítő-, tisztító és takarítószereket veszik górcső alá, melyeket az egészségügyi intézményekben használnak.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!